Počelo je pješačko hodočašće Kutina – Vukovar

Danas je započelo 5. pješačko hodočašće Vukovar – Kutina. Na put dug 204 km krenulo je 8. sudionika; hrvatskih branitelja i građana. Hodočašće organizira Udruga Kutina-Vukovar. Predsjednik Udruge i voditelj hodočašća Vladimir Alf Balgač rekao je kako se ovo hodočašće organizira u spomen na pale hrvatske branitelje i žrtve pale u obrani Vukovara – Grada Heroja. Hodočašće ima i humanitarnu misiju, jer sudionici putem do Vukovara skupljaju humanitarne priloge za potporu radu Vukovarskih iskrica – udruge za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama

Hodočašće traje od 1. do 7. srpnja 2019. godine. Na taj put pješice krenuli su hodočasnici iz Kutine, Velike Ludine, Popovače, Mošćenice, Umaga (Vukovara). U 7 dana prolaze 204 kilometra kroz nekoliko županija, te mnogo gradova, općina i mjesta u kojima također prikupljamo novac na raznim događanjima u tim mjestima , a koje organiziraju domaćini, i tako sve do dolaska u Vukovar.
Između ostalih Vukovar je branilo i 8 kutinčana, dvojica pripadnika 1.gbr „ Tigrovi “ te 6 pripadnika postrojbe HOS-a. Nažalost dvoje Kutinčana je položilo živote u obrani grada, Zdravko Bezuk je od posljedica ranjavanja preminuo u bolnici, a Ivan Krajinović-Ića ubijen je na Ovčari kao ranjenik. Posebno je to sjećanje na naša dva sugrađanina. Ovaj put ukupne duljine 204 km simbolično je povezan is 204. vukovarskom brigadom, a inicijator hodočašća je Vladimir Balgač Alf, hrvatski branitelj i RVI iz Kutine koji je kao pripadnik 1.gbr. Tigrovi stigao u Vukovar početkom 8. mjeseca i ostao sve do 20.11.1991., odnosno do privremene okupacije Borova Naselja i zarobljavanja. Nakon logora u Stajićevu i Sremskoj Mitrovici, razmijenjen je 27.3. 1992.g. Hodočašće je u spomen na sve poginule, ubijene i nestale u Vukovaru. No, postoji i drugi motiv. Hodočašće je, osim Vukovaru i njegovim braniteljima, posvećeno i “Vukovarskim Iskricama” – udruzi za pomoć osobama s mentalnom retardacijom, koje su ove branitelje posjetile na deponiju pijeska prilikom punjenja vreća za obranu od poplave u Vukovaru donijevši im okrjepu. Ta gesta ih je jako ugodno iznenadila, te im se i na ovaj način žele se zahvaliti te se hodočašće uz prikupljanje donacija za Iskrice održava već 5. put.
Hodočasnike je, između ostalih, ispratio gradonačelnik Kutine Zlatko Babić koji je najavio kako će suradnja Kutine i Vukovara biti proširena potaknuta upravo ovim hodočašćem te je zamolio sudionike hodočašće da građanima Vukovara i Vukovarskim iskricama prenesu pozdrave i izraze potpore građana Kutine.