Gradišćanski Hrvati stazama predaka

Suradnja s ograncima MH Kutine i Lipovljana

Pohod “Po naših staza” ovogodišnje je sjećanje gradišćanskih Hrvata na 1533.godinu, uz teške ratne okolnosti progona davnih predaka s podrućja Bihaća, Hrvatske Kostajnice, Siska prema srednjoj Europi gdje stoljećima žive u Gradišću. Njegujući i čuvajući svoju tradiciju, odlazak s ognjišta simbolično i kočijom obilježit će od 5. do 14. srpnja.

U nedjelju 7. srpnja, poslije mise u 11 sati u Lipovljanima, u hladu parka pod lipom izvest će i prigodan program. Domaćini su im Općina Lipovljani i dva ogranka Matice hrvatske Kutine i Lipovljana te lipovljanska Matica slovačka.

Gostima će zahvalnost za svoje boravke u Gradišću izreći predstavnici Matice hrvatske iz Kutine i Udruge arapskih konja iz Volodera koji su u svom maratonu projahali dobar dio tog područja. Posebni trenutci boravka bit će im priređeni uz slovački nacinalni blagdan sv. Ćirila i Metoda u lipovljanskoj Slovačkoj etno-kući. Gradišćanski Hrvati potom put nastavljaju preko Đurđevca, Virja i Koprivnice preko Austrije kroz Željezno, Mađarske, kroz Šopron i Koljnof iz kojega su tamošnji Hrvati i nositelji ovog pohoda.

U slovački glavni grad Bratislavu stižu 13. srpnja. Tu će ih dočekati i njihovi tjedan dana ranije lipovljanski domaćini. Prisjetit će se da je upravo tu, u hrvatskom veleposlanstvu, prije 10 godina potpisana Povelja o regionalnoj i kulturnoj suradnji hrvatskih Slovaka i slovačkih Hrvata za okrug Bratislavu i Sisačko-moslavačku županiju. Pohod završava u nedjelju 14. srpnja u mjestima Šenkvice i Mokry Haj. Lijep je to i sadržajan primjer suradnje uz duge, ali ne zaboravljene kilometre suradnje.