DANI OTVORENIH VRATA: Učenički dom Kutina – jedini besplatni dom u Hrvatskoj

Učenički dom Kutina danas je organizirao Dane otvorenih vrata. Oni su namijenjeni prije svega roditeljima i učenicima koji žele postati korisnici doma u Kutini, kako bi se upoznali sa svim sadržajima koje ova ustanova nudi.

Učenički dom u Kutini jedini je učenički dom na području Sisačko moslavačke županije koja je i njezin osnivač. Ono što je bitno naglasiti je da je dom potpuno besplatan. Troškovi Učeničkog doma osigurani su od strane Ministarstva i Sisačko moslavačke županije, te je tako Učenički dom od prošle godine postao potpuno besplatan za roditelje.

„Naime troškove boravka u Učeničkom domu, koji se kreću oko 1200 kn, u potpunosti namiruje Ministarstvo obrazovanja i Sisačko moslavačka županija. S ovom praksom krenulo se od prošle godine i mogu samo zahvaliti Sisačko moslavačkoj županiji, županu i svim njegovim suradnicima na donošenju ovakve odluke. Ne treba reći koliko to znači za roditelje i učenike“, rekla je ravnateljica Učeničkog doma u Kutini, Vesna Vuković.
 

Dom ima kapacitet za gotovo 80 učenika, no blizu 60 je korisnika doma koji se školuju u Kutini. Danas su održane prijave za ljetni rok, a upisi su 15. i 16, 07. Ove godine Učenički dom upisuje 45 novih učenika od toga 33 mladića i 12 djevojaka. Prijave za jesenski rok, ukoliko se učenici nisu prijavili sada su 29.08.
   Tijekom današnjeg dana učenici i roditelji su dolazili, obišli su prostorije i sobe te se prijavili za upise u dom. Za buduće korisnike organizirane su i radionice koje vode odgajateljice doma Irena Šuljok, Džemila Lukač, Ines Kovačević i Vesna Vuković. Budući korisnici upoznali su se i sa korištenjem slobodnog vremena i kreativnim radom koji je u ovoj ustanovi uistinu bogat.

cof
cof

Učenički dom drugi je dom ovim srednjoškolcima koji u Kutinu dolaze iz raznih gradova i sela, od Novske, Rajića, Jasenovca, Garešnice, Ivanića, Grubišnog polja, sve do primjerice nešto udaljenijeg Davora. Zanimljivo je da ima i onih učenika koji školu pohađaju u Sisku, a žive u kutinskom Učeničkom domu odakle putuju u školu. Pogodnosti za ovakav odabir vide u činjenici da je Učenički dom besplatan, a pruža sve što je potrebno jednom učeniku iz udaljenijeg mjesta školovanja.

cof

Atmosfera u Učeničkom domu je pozitivna, a dojmovi koje završeni srednjoškolci sa sobom nose su više nego dobri. Učenički dom drugi je dom djeci i roditelji se s punim povjerenjem mogu obratiti ovoj kutinskoj ustanovi.