Dan žalosti u Centru za socijalnu skrb

Djelatnici Centra za socijalnu skrb u Kutini danas su na posao, kao i svi kolege u Hrvatskoj, došli u crnini. Za sjećanje na ubijenu kolegicu Blaženku zapalili su svijeće na ulazu u zgradu Centra koji danas ne radi.
Djelatnici kutinskog centra potreseni su događajem u Đakovu, bez riječi su. I oni se svakodnevno u obavljanju svog posla susreću sa raznim prijetnjama, zlostavljanima. Njihov problem nije samo njihov problem. Odgovornost je to cijelog društva i sustava.
Ministrica socijalne skrbi Nada Murganić u Đakovu je rekla kako se od socijalnog radnika očekuje puno, a da njegov rad ovisi o tome koliko su drugi u sustavu bili otvoreni suradnji i koliko se učinilo. “U ovom slučaju, mogu reći da je naša kolegica Blaženka bila gotovo svakodnevno u kontaktu s počiniteljem ovog strašnog zločina. Da mu je ona bila možda i jedina koja je s njim provodila dane i razgovarala. Prestrašno je da je poginula od ruke onog kome je najviše pomagala”, rekla je Murganić.
Ministrica apelira na društvo da se osvijesti, da vidimo što se događa. “Danas nam je umrla i mala djevojčica, prije dva dana saznali smo da je teško zlostavljan mali dječak…” “Uvijek kada se ovako nešto dogodi sve oči su uprte u sustav socijalne skrbi. Sami smo nemoćni. Mi nismo otok. Osjećamo se kao da smo samo sa svojim korisnicima koji imaju velike i teške probleme”, rekla je Murganić i istaknula; “Ne možemo to postići sami. U zadnje vrijeme se često upirao prstu u socijalne radnike, nadam se da ovo nije posljedica toga. Mi imamo u centrima zaštitare, ali ćemo očito morati pojačati s detektorima metala”, rekla je Murganić.
Na pitanje mora li se uvijek dogoditi tragedija da bi se nešto pomaknulo u sustavu, ministrica kaže da će ona “nastojati da se uvedu dodatni zaštitni mehanizmi, ali ne znam hoćemo li uspjeti spriječiti sve tragedije. Na tome moramo svi raditi”.

hdr