7. Dani češke kulture – Međurić

U Međuriću su, pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine, održani 7. Dani Češke kulture. Ova značajna priredba već nekoliko godina započinje tradicionalnim prikazom žetve.

„Cilj nam je bio naučiti mlade generacije, danas u vrijeme svih vremena mehanizacije kako se nekada želo. To je dio tradicije i važno je da mladi imaju gdje to vidjeti“, rekao je organizator priredbe, predsjednik Češke besede Međurić, Velibor Potužak.

Manifestacija je započela tradicionalnim jarmarkom ili sajmom raznih proizvoda od rukotvorina, do gastronomskih delicija koje su uz ostale priredile Međurčanke od krumpirovih placki, posipanki, zlevanki do ostalih ukusnih slastica i proizvoda od pšenice. Štandove sje predsatvio i OPG Ožoga iz Nove Subocke, te ČB Dežanovec.  
 

Za žetvu su se prijavile ekipe Češke besede iz Lipovljana, Treglave, Gornjeg Daruvara, Banove Jaruge, Matice Slovačke i Međurića. Iako su sve ekipe bile vrlo uspješne u tome, pobjedu je odnijela ekipa domaćina.

Nagradu im je predao saborski zastupnik Vladimir Bilek, redovni gost ne samo na ovoj, nego i na većini manifestacija u Međuriću. „Lijepo je vidjeti da se stara tradicija prenosi na mlade. Kako ova žetva, tako i ostale kulturne odrednice koje se njeguju u Međuriću koji je i ovom prilikom okupio Češke besede sjeverozapadne Hrvatske, te kroz cijelu manifestaciju pokazao da i najmlađi iz Međurića vrijedno rade kako bi nastavili tradiciju“, rekao je Bilek.

Na Danima češke kulture ove godine organizirana je i izložba o pivu novinara i publiciste „Jednote“ , te urednika bloga o pivu Mate Peića. On je ovom prilikom u formi stripa, predstavio svoju izložbu „Nacrtaj mi krigl“ koja je obišla Hrvatsku i svoju završnicu doživjela upravo u Međuriću. Peić kao zaljubljenik u pivo o ovom napitku progovara na znalački, istraživački i svakako zanimljiv način te objedinjuje znanje o pivu sa svojom drugom ljubavlju, a to je strip.
 


U programu koji je otvorio nastup Puhačkog orkestra Češke besede Međurić su se predsatvile: Češka beseda Međurić, ČB Sisak, ČB Lipovljani, ČB Treglava, KUD Gornja Gračenica, Matica Slovačka Međurić i ČB Zagrebačke županije. OPG Ožega, Češka beseda Dežanovac. Među posjetiteljima priredbe uz Vladimira Bileka bili su i dopredsjednik Saveza Čeha i predsjednik ČB Grad Zagreba Juraj Bahnjik, predsjednik ČB Daruvar, Damir Malina, te brojni drugi predstavnici Čeha iz RH.

Sve ih je u ime organizatora pozdravio Velibor Potužak, a oni su se obratili riječima podrške.

Gradonačelnik Kutine, Zlatko Babić pohvalio je manifestaciju koju smatra značajnim doprinosom u njegovanju kulture i običaja nacionalnih manjina na području Grada Kutine, te rekao kako podrška Grada Kutine neće izostati.
 

Potužak je na kraju zahvalio svim volonterima i mještanima koji su pomogli u organizaciji priredbe, ali i svim sponzorima koji su im pomogli među kojima su Petrokemija d.d., Agri vet, Croatia osiguranje i ostali.