29 poduzetnika ulazi u Poduzetnički inkubator

29 malih i srednjih poduzetnika unajmit će prostor u novoj zgradi Poduzetničkog inkubatora (PUNK-a) u Kutini. U prostorijama PUNK-a tako su potpisani ugovori temeljem kojih su mali i srednji poduzetnici došli u najam prostora gdje će razvijati svoju djelatnost. Većina ih uglavnom dolazi iz IT sektora i riječ je pretežno o mladim ljudima. 15 poslovnih subjekata ima firmu koja radi manje od tri godine.
 

U uređenje i opremanje inkubatora, iz Europskog fonda za regionalni razvoj uloženo je 6,5 milijuna kuna, a sa 1,8 milijuna kuna sudjelovao je Grad Kutina kao nositelj projekta uz pomoć RA MRAV. Prostor je u potpunosti rekonstruiran i suvremeno opremljen, te je na upravljanje dan Razvojnoj agenciji MRAV koja će biti od pomoći poduzetnicima i u smislu akceleratora, odnosno subjekta koji će nuditi usluge poslovnog savjetovanja, savjetovanje o izvorima financiranja, istraživanje tržišta i slično.

Cilj projekta PUNK-a je razvoj i poboljšanje kvalitete poduzetničko poslovne infrastrukture na području Grada Kutine te doprinos realizaciji nacionalnih, regionalnih i lokalnih strateških opredjeljenja u pogledu razvoja malog i srednjeg poduzetništva na financijski održiv način.

 „Izuzetno smo zadovoljni što smo danas okončali ovu fazu gdje smo implementirali naš projekt Poduzetničkog inkubatora te potpisali ugovor sa 29 korisnika i jedan ugovor sa RA Mrav, upraviteljem aktivnosti PUNK- a. U ovih 29 korisnika nalazi se 15 naših malih poduzetnika čija je djelatnost mlađa od 3 godine. Veseli nas što smo dali priliku takvim mladim ljudima za uspješan početak njihovog poduzetništva“, istaknuo je gradonačelnik Zlatko Babić te dodao kako Grad Kutina ide u pozitivnom smjeru razvoja poduzetništva. Podsjetio je na problematiku imovinsko pravnih odnosa zgrade PUNK-a koja je nedavno riješena na način da je Ministarstvo državne imovine darivalo 50% svog vlasništva zgrade Gradu Kutini što je rezultiralo nastavkom aktivnosti na Poduzetničkom inkubatoru. „Naša zamisao je da se uredi gornji kat zgrade koji bi se također stavio u funkciju PUNK-a, a u sklopu kojeg bi jedan prostor bio namijenjen za Centar izvrsnosti. Našim mladim poduzetnicima bi tako omogućili poslovno razvijanje, a ujedno bismo im ukazali i na sve naše mogućnosti Poduzetničkih zona kao i Industrijsko logističke zone u koje bi se nakon što uspješno razviju svoje poduzetništvo s vremenom i preselili te tako kroz niz naših mjera za poduzetnike i uz svoje poduzetne aktivnosti potaknuli zapošljavanje na području Grada Kutine“, rekao je Babić.


Tomislav Kojundžić, direktor RA Mrav mlade poduzetnike upoznao je s uslugama Poduzetničkog inkubatora opremljenog IT opremom, te uredskim namještajem, a obuhvaća i najam dvorane za sastanke, korištenje usluga umnožavanja, ispisa i skeniranja dokumenata, najam coworking prostora, najam maketarnice, korištenje skype sobe, korištenje usluga akceleratora, korištenje zalogajnice.

Pročelnik za gospodarstvo Hrvoje Krmelić istaknuo je da Grad Kutina ulaže dostatna sredstva u poduzetničku strukturu na području Grada Kutine krenuvši od Poslovnih zona prvenstveno Industrijsko logističke zone koja se u skorije vrijeme namjerava staviti u svoju funkciju. „Uz sve ove aktivnosti koje Grad Kutina radi u smislu razvoja i poticanja poduzetništva na području Grada Kutine tu su i ostale mjere kojima se želi pomoći našim poduzetnicima kroz davanje potvrda za zapošljavanje i za davanje opreme malim i srednjim poduzetnicima. Tako da naši poduzetnici koji rade i mimo ovog inkubatora imaju mogućnost razvijati se i širiti svoje poslovanje na području Grada Kutine“, istaknuo je Krmelić. Što se tiče daljnjih aktivnosti koje Grad Kutina provodi kroz financiranje EU fondova u tijeku je priprema i provedba projekata vrijednih gotovo 220 milijuna kuna, a riječ je o izgradnji infrastrukturne mreže na području Grada Kutine odnosno projektu Aglomeracija Moslavina u vrijednosti gotovo 500 milijuna kuna.
 

Realizacija ovog projekta traje 3 godine nakon čega će Poduzetnički inkubator Kutina biti slobodan i na raspolaganju svim budućim korisnicima koji će htjeti razvijati svoje posebne ideje kako bi ujedno mogli razvijati poduzetništvo na području Grada Kutine.
  Mladi poduzetnici zadovoljni su dobivanjem prostora po povoljnijoj cijeni, te ističu kako će ovo svima biti zasigurno dobra prilika za suradnju, širenje posla i drugih kontakata. Dolaze iz različitih sektora, od programera i web dizajnera, do geodeta. Svi se nadaju međusobnoj suradnji i novim poslovnim prilikama.