Tehnička škola: Obnova statusa međunarodne Eko škole i podjela svjedožbi

Podizanjem zelene zastave u Tehničkoj školi Kutina u nazočnosti brojnih gostiju škola je obnovila status međunarodne Eko škole.

Tehnička škola Kutina već 12 godina pripada međunarodnoj obitelji Eko škola, a generacije učenika i profesora svojim su radom i projektima doprinijeli statusu koji nije vječan, već traži kontinuirani rad na brizi o okolišu i osvještavanju učenika i šire javnosti za probleme ekologije.

Upravo na takvom predanom radu ravnatelju Anti Dževlanu i svim profesorima i učenicima zahvalio je dr. Ante Kutle, predsjednik Udruge Lijepa naša.

Svaka školska godina za ovu je školu Eko godina. Profesorica kemije Sanja Arežina i prof. Gordana Rešicki Degoricija kao koordinatorice Eko škole podsjetile su na stjecanje zlatnog statusa, njegovo održavanje, te ovogodišnje projekte, od Zelene čistke, projekcije zelenih filmova, sudjelovanja u Međunarodnom kemijskom doručku, do projekta „Instructions for living a life“ koji uključuje izradu periodnog sustava elemenata koje će povezati sa glagoljicom i dobiti višedimenzionalni projekt koji uključuje i povijesnu baštinu hrvatske pisane kulture.

 Ravnatelj škole Ante Dževlan nakon podizanja zelene zastave obratio se učenicima završnih razreda. Zahvalio im je na njihovom radu i rezultatima koje su postigli uz pomoć svojih mentora na brojnim županijskim i državnim natjecanjima na kojima su sudjelovali u značajnom broju. Poželio im je puno uspjeha u daljnjem radu i školovanju, te ih pozvao da svakako navrate u školu koja se rado sjeća svakog svoga učenika. 

Skupu se obratio i gradonačelnik Kutine Zlatko Babić naglašavajući kako je ovo bila i njegova škola koja mu je dala kvalitetne temelje za studiranje kemije, a koja se može pohvaliti uspješnim upisima učenika na fakultete prirodnih znanosti. Tehničku školu smatra inkubatorom školovanja za zanimanja koja su danas deficitarna na tržištu rada. „Kutina je industrijski grad i grad koji se gospodarski razvija stoga je njegovanje ekologije svojevrsna protuteža potrebna za očuvanje prirode i osiguravanje održivog razvoja, a Eko škole idu upravo u tom smjeru i drago mi je da su škole uključene u ovaj projekt“, rekao je Babić.   

Podizanje zelene zastave i ekološku osviještenost koja se njeguje u ovoj školi u ime osnivača podržala je predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić, koja je izrazila zadovoljstvo što je u Sisačko moslavačkoj županiji puno eko škola koje su svjesne našeg bogatstva prirodnih ljepota i staništa, od Lonjskog polja pa nadalje. Pohvalila je projekte koji se rade u školi, te uspjehe učenika na školskim natjecanjima.
 

Učenici su pri dodjeli svjedožbi i nagrada pohvaljeni za svoje rezultate, a posebno je istaknut Ivan Pavlović za prvo mjesto na županijskom natjecanju iz matematike, te drugo na županijskom natjecanju iz fizike uz mentore prof. Renatu Ikić i prof. Tomislava Maznika.
 

U ime maturanata profesorima se tradicionalno zahvalio učenik, Matej Kačmarčik.

Tehnička škola ima i kumove škole, Petrokemiju d.d i tvrtku Moslavinu d.o.o. koje niz godina podupiru rad škole koja ima kemijsko usmjerenje, ali i školovanja za ostala zvanja potrebna u njihovom sektoru. Podrška proizlazi i iz potrebe za očuvanjem okoliša i prirode, te trajnim djelovanjem u tom smjeru, na čemu je zahvalila Vedrana Klepica iz Moslavine d.o.o.