Svečano obilježen Dan Grada Popovače

Dan Grada Popovače obilježen je svečanom sjednicom Gradskog vijeća u popovačkom Domu kulture. Obilježavanje dana Grada i njezinog nebesekog zaštitnika sv. Alojzija Gonzage započelo je otkrivanjem spomen ploče na željezničkoj postaji u Popovači u znak sjećanja na razoružavanje vlaka tzv. JNA od strane specijalne jedinice policije RIS Kutina, a ploču je otkrio zamjenik župana SMŽ Roman Rosavec.
Nakon odavanja počasti svim poginulim hrvatskim braniteljima održana je svečana sjednica Gradskog vijeća uz uzvanike iz gospodarskog, političkog i vjerskog života, a uz predstavnike politike sa svih razina događaju je nazočio i sisački biskup Vlado Košić.

Sjednicu je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Popovače Ivica Keser koji je pohvalio rad svih vijećnika u gradskom vijeću Popovače koji su u proteklom razdoblju sudjelovali u donošenju za grad bitnih odluka.

   Gradonačelnik Josip Mišković tom se prilikom osvrnuo na brojna postignuća tijekom proteklog razdoblja, a razvoj grada u gospodarskom i društvenom pogledu ocijenio prioritetom koji ima za cilj zadržati mlade obitelji u Popovači. Kako je istaknuo Mišković grad se razvija, njegovi potencijali se ostvaruju, a sve s ciljem stvaranja bolje kvalitete života počevši od onih najmlađih u vrtićima. „U proteklih godinu dana napravilo se puno, kako u komunalnoj infrastrukturi, tako i u EU projektima. Tu je projekt Dječjeg vrtića vrijedan 12 mln kn, reciklažno dvorište, ulaz u Lonjsko polje, nerazvrstane ceste, tako da se ukupno više od 20 mln kn ulaže u razvoj“, rekao je gradonačelnik. Suradnja s gospodarskim subjektima ocijenio je kvalitetnom, a značajan dio aktivnosti usmjeren je na osiguravanje pretpostavke za proširenje gospodarsko- proizvodne zone Mišička budući da postoje iskazi interesa novih ulagača. U planu je izgradnja mosta preko Jelenske, rekonstrukcija raskrižja Sisačke ulice i ulice Trga grofova Erdödyja u Popovači, uređenje Trga I u Popovači, uređenje Sportskog parka Moslavac, uređenje Sportskog parka Voloder, Izgradnja pješačko – biciklističke staze Stružec itd.

 Na svečanoj sjednici dodijeljene su nagrade i priznanja zaslužnim građanima i ustanovama. Nagrada za životno djelo posthumno je dodijeljena Dani Nikšiću za višegodišnje aktivno sudjelovanje u lokalnoj politici, te postignuća i doprinos razvoju gospodarstva i društvenog života Popovače, a nagradu je primila kćerka Nina Nikšić. Godišnja nagrada uručena je Bernardi Rešetar za dugogodišnji požrtvovni rad te iznimno human pristup na području zdravstvene zaštite djece Grada Popovače, kao i Udruzi mažoretkinja Grada Popovače za izniman doprinos promociji Grada Popovače i razvoju mažoret plesa, te sportskom odgoju mladih naraštaja na području Grada Popovače koju je primila Martina Rešetar.

Dobitnici ovogodišnjih priznanja su Radio Moslavina- za 50 godina upješnog rada i izniman doprinos promociji Grada Popovače kroz informiranje građana, te Stjepan Šaško- za nesebičan dugogodišnji angažman i osobni doprinos razvoju i obogaćivanju društvenog i sportskog života Grada Popovače. U ime nagrađenih svima je zahvalio direktor Radio Moslavine Ivan Gračaković.
 


Saborska zastupnica Željka Josić kao izaslanica predsjednika Vlade RH pohvalila je rezultate koje postiže Grad Popovača, kao najmlađi grad u Hrvatskoj, dajući potporu njihovom nastojanju zadržavanja mladih u svojoj sredini.

Kao izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović Dan grada Popovače svim građanima i uzvanicima čestitao je sisačko moslavački župan, Ivo Žinić.

Od važnih postignuća istaknuo je završetak škole Zorke Sever u koju je uloženo više od 68 mln kn, što će otplatom kredita bit i znatno više.„Od drugih velikih projekata možemo istaknuti četvrti ulaz u Lonjsko polje Crna roda, ulažemo u infrastrukturu na županijskim cestama gdje smo obnovili preko 6 km županijskih cesta, a u planu je još velikih ulaganja“, rekao je župan Ivo Žinić. Najavio je energetsku obnovu 4 područne škole na području Popovače vrijednu 7 mln kn, te obnovu 5 objekata u NPB dr. Ivan Barbot vrijednu 9 mln kn.
 

Svečanoj sjednici nazočili su i predstavnici Općine Vitez i Općine Prozor Rama, s kojom je Popovača grad prijatelj i s kojima ostvaruje posebnu kulturnu i gospodarsku suradnju, a uz goste iz BiH Dan grada u ime gradonačelnika i načelnika općina čestitao je Karlo Starčević, gradonačelnik Gospića riječima podrške.
  

Program sjednice Gradskog vijeća Popovače upotpunio je nastup tamburaškog sastava Ratimir Joža Prosoli, te Jana Cvetko čitanjem najuspješnijeg literarnog uratka. Prisutni su imali priliku pogledati i dokumentarni film Josipa Gopca o razvoju Popovače kroz desetljeća.