Izaslanstvo Matice Hrvatske Kutina kod gradonačelnika Kutine Z. Babića

Ogranak Matice Hrvatska Kutina na svojoj je Facebook stranici izvijestio o prijemu kod gradonačelnika Kutine:

Prije 48 godina utemeljen Ogranak MH u Kutini

Na današnji dan, 26. lipnja 1971. godine, u Kutini je s puno zanosa u prepunoj dvorani Doma kulture, i pod pokroviteljstvom predsjednika Skupštine općine Kutina Mije Hlada, utemeljen Ogranak Matice hrvatske. Prvi predsjednik bio je poznati likovni umjetnik Miroslav Šutej. Nažalost, slomom „Hrvatskog proljeća“ te krajem spomenute godine tadašnje komunističke vlasti su zabranile djelovanje Ogranka koji je imao 153 člana. Obnova je s dopredsjednikom Borisom Klaićem uslijedila s početkom demokratskih promjena.

Povodom 48. godine utemeljenja upravo je danas održan prijem za „matičare“, a na bogatom radu, koji je poznat pod sloganom „Od pučkih domova do svjetskih metropola kulture“, čestitao im je gradonačelnik Kutine gospodin Zlatko Babić. O daljnjim planovima gradonačelnika je izvijestilo četveročlano izaslanstvo Predsjedništva Ogranka: Dragutin Pasarić, Katarina Brkić, Zdenka Moguš i Ljerka Čorak. Predsjednik Dragutin Pasarić podsjetio je kako će za dvije godine biti 50. obljetnica utemeljenja.

Tim povodom valjalo bi obnoviti i dopuniti vrlo traženo velebno izdanje monografije Kutine iz 2002. godine. Gradonačelnik se složio s tim prijedlogom. Naglasio je da je to tek jedno od izdanja koje otkriva bogatu povijest Kutine i okolice i da su posebno vidljva kiparska ostvarenja koja Kutini daju obilježja gradske sredine. Mišljenja je da Matica hrvatska u Kutini i u urbanističkom oblikovanju grada parkovno poput nekih drugih gradova u toj jubilarnoj prigodi zaslužuje dobiti i svoje ime. Treba podsjetiti da je povjerenstvo MH u Kutini počelo djelovati još 1882. godine i kao prvo kulturno sijelo u tadašnjem trgovištu to i zaslužuje.