Građani Kutine aktivno sudjeluju u izradi urbanističke studije središta grada

GRAĐANI AKTIVNO SUDJELUJU U IZRADI URBANISTIČKE STUDIJE SREDIŠTA KUTINE

Ines Mravunac, mlada arhitekstica iz Kutine voditeljica je projekta izrade Urbanističke studije središta Kutine. Po prvi put u Hrvatskoj građani aktivno sudjeluju u izradi studije svojim prijedlozima i rješenjima. Ovog vikenda Ines i anketari Arhitekstonskog fakulteta na glavnom gradskom trgu i u Kolodvorskoj ulici u izravnom su i neposrednom kontaktu s građanima prikupljali ideje i mišljenja građana.

Urbanistička studija Kutine, koja obuhvaća središnji gradski prostor Trga Kralja Tomislava i uređenje središnjeg gradskog parka, predstavljena je javnosti prije dva tjena na radionici na kojoj su sudjelovali građani Kutine, predstavnici udruga te zaposlenici gradskih odjela. Okupljenima su prezentirani prostorno-programski koncepti razvoja te varijante urbanističkih rješenja sa scenarijima korištenja gradskog perivoja.
Riječ je o inovativnoj metodologiji donošenja urbanističkih planova, istaknuo je Krunoslav Šmit, dekan Arhitektonskog fakulteta Zagreb, koji je nositelj studije.
– Prije donošenja plana želimo čuti mišljenje građana o predloženim rješenjima te želimo upoznati njihove ideje i prijedloge koje ćemo nastojati ugraditi u konačni plan. Građani su i prije sudjelovali u raspravama, ali su raspravljali o konačnom rješenju. Sada oni sudjeluju u procesu donošenja plana od početka i tako participiraju u oblikovanju javnog prostora i svog grada – najavio je dekan Šmit.

Snježana Šlabek Ohman, pročelnica Upravnog odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Kutine izrazila je zadovoljstvo time što je Kutina prvi grad koji uvodi ovaj način donošenja urbanističkih planova te će ovaj plan biti djelo svih Kutinčana.
Arhitektonski fakultet Zagreb predlagatelj je studije, a mlada arhitektica iz Kutine Ines Mravunac nositeljica je projekta. – Grad Kutina ima dugu povijest urbanističkog planiranja. Usprkos tome u samom gradskom središtu nalaze se površine koje su nedovršene i urbanistički nedorečene. Ova studija obuhvaća oko tri hektara prostora Trga kralja Tomislava.
Želimo valorizirati prostor centralnog gradskog perivoja, uključiti nove moderne sadržaje koji će dati dodatnu vrijednost prostoru, istražiti mogućnost preoblikovanja tamošnjih parkirališta, omogućiti kontinuirano korištenje pješačke i biciklističke staze uz Kutinicu u dijelu od ciglenog mosta do Parka 56. Bojne, osmisliti dio između potoka kod Pazderine kuće i raskršća Helešy te zadržati prepoznatljivu sliku grada u tom području – rekla je Ines Mravunac.