Film “Zoe” -pobjedio u Melbournu

Na svečanoj ceremoniji dodjele nagrada „The Lantern & Light International Children’s Festival“ koja se održala tijekom ovog tjedna u Melbournu, hibridni film ZOE osvojio je nagradu za najbolji kratki igrani film u kategoriji od 12 do 18 godina.

Kako je izvijestio Goran Šporčić, mentor filmske družine OŠ Stjepana Kefelje, izravno iz Melbourna sa dodjele nagrada javila se Nina Brooks, druga generacija australskih Hrvata čija je majka u Australiju doselila iz Moslavine. Zajedno sa svojom kćerkom Sally snimila je i video kojim je predstavila na festivalu u Melbourne filmsku družinu OŠ Stjepana Kefelje, Kutina i kratki igrani film ZOE.

Svečanoj ceremoniji na LLICF-u u Melbournu bio je prisutan i Generalni konzul Republike Hrvatske u Australiji sa svojom obitelji koji je preuzeo nagradu te će se pobrinuti da stigne u ruke malih filmaša filmske družine OŠ Stjepana Kefelje, Kutina.

Podsjetimo se, nakon filmova „O+O“, „Djeca svijeta“ i „Korita“, „Zoe“, originalan i mističan film, postiže sve veći uspjeh. „Riječ je o filmu kojim promoviramo Lonjsko polje, stare vizure koje lagano izumiru, čardake i krajolike koji će ostati upamćeni kroz ovaj film“, rekao je Goran Šporčić na održanom prijemu kod gradonačelnika Zlatka Babića.

Filmska družina je početkom godine osvojila sa kratkim igrano-animiranim filmom „ZOE“ glavnu nagradu za najbolji film mladog autora do 18 godina na „12th international children’s film festival Bangladesh 2019“. Na festivalima diljem svijeta (Moskva, Waršava, Berlin, Busan, Lagos, Maribor, Hiderabad, Chicago, Harkov, Kijev, MInsk,  Minneapolis , Sharyah, Dhaka) gdje je god prošao jedan od filmova, filmska družina predstavila je kutinsku osnovnu školu Stjepana Kefelje, naš Grad i Hrvatsku.

Tako je na festivalu nezavisnih filmova i filmaša iz cijelog svijeta Highwaya 61. „ZOE“ osvojio nagradu za najbolji film u svojoj kategoriji, mladih autora do 18 godina. Festival se održao proteklog vikenda od 4. do 7. travnja u Pine City – Minnesota, području poznatom po svojoj umjetnosti i kulturi, dok je prethodna filmska uspješnica filmske družine „O+O“ uvrštena u natjecateljski i oficijelni program festivala u Swindon, U.K. – Swindon Independent Film Fest @ Swinge 2019.

„ZOE“, film mlade redateljice Marte Krunić, nedavno je predstavljen i na jednom od najvećih svjetskih filmskih festivala GURO International Kids Film Festival u Seoulu čiji se put u drugu najveću zemlju na svijetu realizirao uz pomoć sufinanciranja Grada Kutine koji već niz godina nagrađuje svoje uspješne učenike, bilo osnovne ili srednje škole.