Znastveni simpozij 100 godina sinteze amonijaka u Kutini

U Kutini je danas održan međunarodni znanstveni skup
100 godina industrijske sinteze amonijaka – najnovija postignuća. Domaćini skupa su Grad Kutina i Petrokemija, a organizator je Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu.

Predavanjima su predstavljena proizvodnja amonijaka u tvornici Petrokemija te najnovija postignuća industrijske sinteze amonijaka od vodećih svjetskih stručnjaka iz Velike Britanije i Njemačke.

Dekan Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Tomislav Bolanča zahvalio je na gostoprimstvu Petrokemiji i Kutini te je istaknuo važnost ovakvih znanstvenih skupova.

Tomislav Bolanča, dekan FKIT-a

Prva industrijska sinteza amonijaka u Hrvatskoj je izvedena u Petrokemiji d.d. Kutina 1968. godine. Od početka rada Petrokemije ostvarena je dobra suradnja s Fakultetom kemijskog inženjerstva i tehnologije.

Davor Žmegač, predsjednik Uprave Petrokemije DD Kutina

Davor Žmegač, predsjednik Uprave Petrokemije d.d. najavljuje kako će ta suradnja biti intenzivirana jer Petrokemija svoj razvoj u budućnosti temelji na znanstvenim dostignućima.

Davor Žmegač, predsjednik Uprave Petrokemije DD Kutina

Sudionike skupa pozdravio je i gradonačelnik Kutine Zlatko Babić. Istaknuo je važnost Petrokemije za Grad Kutinu i gospodarstvo grada te je pozdravio planove Petrokemije za održivi razvoj i uključenost u lokalnu zajednicu. Prof. Tomislav Bolanča, dekan Fakulteta Kemijskog inženjerstva istaknuo je kako i Petrokemija daje svoj doprinos razvoju znanosti i implementaciji tih dostignuća u proizvodni

Tomislav Bolanča, dekan FKIT-a

Sa zaključcima znanstvenog simpozija 100 godina industrijske sinteze amonijaka – najnovija postignuća uskoro će biti upoznata stručna i šira javnost.