Završen Festival “Girls are weird”

Završen je četverodnevni Festival “Girls are weird“ 2019. koji je ove je godine tijekom četverodnevnih kulturnih zbivanja okupio značajan broj posjetitelja.
 Foto video klub Kutina i Davor Habazin dali su si truda i obnovili ovaj festival koji je započela Carla Ferreri 2003. U drugom izdanju Festival je održan uz potporu Muzeja Moslavine, Knjižnice i čitaonice i TZ Grada Kutine. Nakon otvorenja festivala izložbom Nine Đurđević – Objekt(iv)na u Galeriji Muzeja Moslavine uslijedila je promocija knjige poznate novinarke vanjske politike Ivane Dragičević pod nazivom „Nejednaki“.

Ivana Dragičević svoje dugogodišnje praćenje vanjske politike zvještavanje s mnogih svjetskih žarišta gdje je intervjuirala svjetske lidere, snimala dokumentarne filmove od Afrke, do Kine i Bliskog Istoka, sažela je u ovu publicističku knjigu izdanu u nakladi Ljevak.

O globalnim problemima ova novinarka piše kroz prizmu svjetskih događaja kojima je prisustvovala, od intervjua s Basharom al.Assadom, preko partijskog kongresa u Pekingu, Trumpova govora u Varšavi itd. gdje pokušava objasniti gdje se danas nalazimo i koliko je taj globalni kontekst bitan. Boraveći u različitim društvima koje je analizirala s više aspekata, zagrebala je i ispod površine, te ušla u priče i živote običnih ljudi u tim sredinama koji daju pravi kontekst njezinoj knjizi.

„Globalni problemi su izazovni i za političke lidere ali i za sve ostale, tako da da je vrlo važno da se svatko od nas, ma čime se on bavio, bio on seljak, radnik ili novinar, mora potruditi razumijevati kontekst u kojem živimo, jer bez razumijevanje toga ne možemo biti aktivni građani. Svijet je povezan globalnim politikama. Bitno je da shvatimo ako smo članice euroatlanskih integracija da razumijevamo što to u naše ime netko govori za tim stolom, jer svijet je dio nas i lokalni problemi su globalni. Čitajte, pratite, svi smo u istom loncu. Bez naše aktivne participacije u društvu nema napretka“, rekla je Ivana Dragičević tijekom kutinske promocije.

Festival Girls are weird iz Knjižnice se preselio ponovno u Galeriju Muzeja Moslavine gdje je održan koncert mlade Dunje Ercegović umjetničkog imena Lovely Quinces. Mlada autorica istaknula je kako je sretna što gostuje u sklopu festivala Girls are weird, te je bila iznimno zadovoljna atmosferom.

Lovely Quinces je dobar dio svojih potencijala već ostvarila, okušala se koncertirajući u Europi i Americi, a u Kutini je izvela cjelovečernji koncert.

Distorzirani zvuk, dobar energetski naboj i odličan vokal obilježili su njezine izvedbe, a prilično je usredotočena na pjevanje o ljubavnim problemima, kako je rekla u razgovoru s Almom Škiljić, moderatoricom festivalskih događaja. Dunja Ercegović skromna je i pristojna djevojka odrasla na jazzu, ne nedostaje joj energije koja će ju sigurno odvesti još dalje jer su njezine kantautorske sposobnosti više nego dobre.
 

Girls are weird nastavljen je i u nedjelju projekcijom filma Lada Kamenski redateljice Sare Hribar i Marka Šantića u Galeriji Muzeja Moslavine. Priča je to o izboru glumica koje trebaju igrati radnice tvornice u stečaju, odnosno ustvari o Kamenskom, nekada ponosu tekstilne industrije a danas simbolu propale pretvorbe i privatizacije. Film je višestruko nagrađivan, a premijerno je prikazan na 65. pulskom filmskom festivalu. Girls are weird očekuje se i dogodine.