Tjedan ženskog zdravlja – besplatni ginekološki pregledi u bolnici Sisak

Sisačka opća bolnica Dr. Ivo Pedišić priključila se ovogodišnjem „Lila tjednu – tjedan ženskog zdravlja“, 

Od 6. do 12. svibnja 2019. godine u sklopu „Lila tjedna – tjedna ženskog zdravlja“ sve žene moći će na Odjelu ginekologije i opstetriciju obaviti besplatne preventivne preglede na HPV virus.  Sve zainteresirane žene mogu se za pregled naručiti na broj telefona 044/533-248, a uzimanje obrisaka za HVP obavljat će se ponedjeljak i petka od 16 do 18 sati, utorak, srijeda i četvrtak od  13 do 15 sati, a u subotu od 11 do 13 sati. UZV pregledi, u smislu prevencije raka jajnika, radi pak svaki ponedjeljak od 13 do 15 sati. 

– Više od  99 posto raka vrata maternice uzrokuje HPV virus,  a godišnje od ove bolesti oboli gotovo 300  žena. Oko 100 ih nažalost i umre.  Hrvatska je trenutno na pretposljednjem mjestu u EU po obavljenim preventivnim pregledima, a s obzirom da preventivni pregledi spašavaju život i naša bolnica priključila se Lila tjednu sa željom da animiramo žene da obave preventivne preglede koji im doslovno mogu spasiti život- najavljuje sisačka ginekologinja dr. Željka Josić koja je i inicirala priključenje sisačke bolnice ovoj akciji za sve zainteresirane žene u dobi od 30 do 50 godina.

Naime, Lila tjedan je javno zdravstvena akcija koju je pokrenula Udruga Nismo same i kojom se ženama želi poslati poruka da vodeći brigu o drugima ne zaboravljaju sebe i da moraju voditi brigu o svom fizičkom i mentalnom zdravlju. Prevencija je izuzetno dostupna, a jednostavna pretraga može spasiti život.

Inače, proteklih tjedan, u suradnji s Udrugom SVE za NJU proveden je i niz edukativnih tribina za roditelje i učenike osnovnih i srednjih škola o važnosti preventivnog cijepljenja protiv HPV virusa, koje je besplatno za učenike osnovnih škola, a bez obzira na to procijepljenost u Hrvatskoj je i dalje daleko ispod EU prosjeka. Svi srednjoškolci imaju mogućnost besplatnog cijepljenja do 1. srpnja 2019.godine. 

Pozivamo žene da se odazovu ovim našim preventivnim pregledima u sisačkoj bolnici jer oni uistinu mogu spasiti živote.