„Početnica kutinskog školstva“ – promocija knjige uz 230. obljetnicu OŠ Mate Lovraka

Osnovna škola Mate Lovraka, najstarija škola u Kutini koja nosi ime jednog od najvećih hrvatskih pisaca za djecu, ovoga tjedna obilježava 230. godišnjicu svoga rada. Uz ovaj veliki jubilej škola je željela ostaviti neki trajni trag na dugo povijesno razdoblje prosvjetnoga rada, te se odlučila na izdavanje knjige koja zauvijek živi. Tako je suradnjom škole i kutinskog publiciste, novinara i kroničara Kutine, Dragutina Pasarića, nastala „Početnica kutinskog školstva“ čiji je autor i sam učenik ove škole. 

Knjiga „Početnica kutinskog školstva“ sinoć je promovirana u suradnji s Muzejom Moslavine, a na poziv ravnateljice Muzeja Jasmine Uroda Kutlić posjetitelji su i sami mogli sjesti u arhaične školske klupe koje čine stalni postav Muzeja.
    

Urednica knjige, ravnateljica Osnovne škole Mate Lovraka, Vedrana Banda pozdravila je tom prilikom sve goste promocije, među kojima i mnoge bivše, te sadašnje učitelje škole, ali i učenike od kojih su neki danas u trećoj životnoj dobi.

„230 obljetnica institucionalnog obrazovanja nije samo na čast škole već i građana našega grada od kojih su mnogi pohađali najstariju kutinsku školu i razmišljajući što pokloniti odlučili smo da to bude pisana riječ kao najveće blago naroda koje trajno ostaje.“ Knjiga „Početnica kutinskog školstva“ knjiga je sjećanja, emotivnog naboja, ali i podataka o školi koji mogu poslužiti svakom tko se odluči na obuhvatniju i sasvim drugu formu proučavanja povijesti škole, a to je monografija. „Željeli smo da ovu knjigu čitaju svi, od djece i onih koji su emotivno vezani za školu, do stručnjaka koji će proučavati povijest školstva, znači knjiga je namijenjena svima i želimo da bude čitana s radošću“, rekla je Vedrana Banda. U knjizi se uz pisanu riječ nalaze i likovni radovi  učenika kroz jedno duže razdoblje, a koje je s podnaslovom „Slikovnica“ likovno uredila Lidija Vukas Veliki, likovni pedagog ove škole i, kako je rekla ravnateljica škole, zaštitni znak estetike koja je vidljiva na svakom koraku u ovoj školi.
 

Autor knjige, Dragutin Pasarić, rekao je ponešto o povijesnim podacima nastanka ove ustanove i zaslužnim imenima počevši od 1790. kada je izgrađena škola uz napore župnika Antona Pozojevića, preko ostalih zaslužnih imena poput Josipa Gažija povjernika Matice hrvatske 1882., Konrada Leušteka prvog novinara Moslavačkog glasnika, do samoga Mate Lovraka koji je tu službovao. „Kad sam zamoljen da nešto napišem proradile su i moje emocije pa sam predložio da to bude školska početnica našeg grada jer je to prva škola u Kutini u tzv. Gornjem gradu kako možemo nazvati našu Crkvenu ulicu. Tu su napisana moja sjećanja i mnogi će se pronaći u ovoj knjizi, a mladi će steći dojam kako je to nekada bilo“, rekao je Pasarić.

Promociji knjige nazočio je i gradonačelnik Kutine Zlatko Babić koji je pozdravio sve bivše i sadašnje učitelje i ravnatelje škole, te istaknuo kako je velika obljetnica najstarije škole zasluženo popraćena ovakvim izdanjem. „Grad Kutina pomogao je u financiranju ovog projekta jer to je pisani trag popraćen lijepim tekstovima, pričama, fotografijama. Ta je publikacija nešto što će trajno ostati. Možemo biti sretni da smo rođendan škole završili s danas energetski obnovljenom školom u koju smo uložili 4,5 mln kn, te obnovili obje zgrade u kojima očekujemo i energetske uštede do 50%. Tu nećemo stati, slijedi nam daljnje uređenje škole i opremanje informatičkom opremom, a ono čemu se toplo nadamo je porast broja djece u svim našim školama“, rekao je gradonačelnik u obraćanju skupu.
  

Riječ je uzeo i bivši direktor i učitelj ove škole Josip Kinderman, koji je pohvalio napore u upravljanju školom i napredak koji je u školi vidljiv danas na svakom koraku.

Promociju je pratio i scenski nastup učenika Područne škole Kutinska Slatina, kao i matične škole koji su dočarali Lovrakovo vrijeme, kako i priliči uz veliku obljetnicu. Program se nastavlja, a u petak u Domu kulture slijedi velika priredba uz 230. obljetnicu škole.