Međunarodna znastvena burgološka konferencija u Kutini

U Kutini je danas počela 16. međunarodna konferencija Castrum Bene „Castle and Economy“, koju organiziraju Muzej Moslavine, Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, međunarodno udruženje Castrum Bene i Povijesna udruga Moslavina. U organizaciji konferencije pomogli su Gradovi Kutina i Popovača te SMŽ.

Jasmina Uroda Kutlić, ravnateljica Muzeja Moslavine pozdravljajući sudionike i goste izrazila je zadovoljstvo što su Muzej Moslavine i Kutina domaćini prve međunarodne znanstvene burgološke konferencije u Hrvatskoj. U radu konferencije sudjeluje 50 uglednih znanstvenika iz 10 europskih zemalja okupljenih u međunarodnom udruženju Castrum Bene. Riječ je o udruženju koje okuplja vodeće srednjeeuropske stručnjake za utvrde s ciljem razmjene iskustva i znanja vodećih srednjoeuropskih burgologa, kako bi se zajedničkim naporima istražilo, konzerviralo, ali i populariziralo što više srednjevjekovnih utvrda.

Hrvatska je predsjedanje Udruženjem preuzela 2017. godine, a time i organizaciju velike međunarodne burgološke konferencije.
Dr. Silvija Pisk, predsjednica Udruženja Catrum Bene izrazila je zadovoljstvo što su Kutina, Muzej Moslavine i Povijesna udruga Moslavina domaćini ove konferencije. „Kada smo Jasmina Uroda Kutlić i ja osnivale Povijesnu udrugu nismo mogle ni sanjati da ćemo doći do toga da budemo domaćini ovakve konferencije i time doprinijeti očuvanje naših starih gradova.“

U radu konferencije sudjeluju ugledni znanstvenici za istraživanje starih utvrda i gradova, a među njima je i vodeći europski stručnjak Werner Meyer iz Švicarske, istaknula je Silvija Pisk.

 

Dr. Silvija Pisk, predsjednica Udruženja Castrum Bene

Stari gradovi, utvrde najposebniji su dio baštine Europe, a time i Hrvatske, istaknuo je Damir Čibarić, voditelj Službe za nepokretna kulturna dobra Ministarstva kulture Hrvatske. Dodao je kako je zato vrlo važno da se ovakva međunarodna konferencija održava u Hrvatskoj i Kutini.

Damir Čibarić, voditelj Službe za nepokretna kulturna dobra Ministarstva kulture RH

 Sudionike konferencije i goste pozdravio je i gradonačelnik Kutine Zlatko Babić te je izrazio zadovoljstvo što će Grad Kutina i na ovaj način dati doprinos očuvanju i popularizaciji starih utvrda i gradova u Moslavini.