„Dijabetičko stopalo” – predavanje dr. Anice Badanjak spec. dijabetologa i endokrinologa

Kutinsko dijabetičko društvo sinoć je u prostoru Doma umirovljenika u Kutini organiziralo predavanje na temu „Dijabetičko stopalo, jedna od komplikacija šećerne bolesti“.
 

Predavanje je održala dr. Anica Badanjak subspecijalist endokrinolog i dijabetolog iz Sveučilišne klinike za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma „Vuk Vrhovac“.

Šećerna bolest tihi je ubojica suvremenog doba, sve je češći i među mladima i djecom, stoga je vrlo važno na vrijeme prepoznati znakove šećerne bolesti. Tako je od velikog značaja kod djece i mladih od najranijih godina razvijati navike zdravog života, rečeno je u uvodnom dijelu predavanja. Kada je dijabetes već prisutan i uznapredovao dr. Badanjak objasnila je koje su komplikacije moguće, posvetivši najveću pažnju dijabetičkom stopalu.

 „Termin dijabetičko stopalo uključuje bilo koju patologiju povezanu direktno s dijabetesom ili njegovim kroničnim komplikacijama. Rizik za razvoj ulkusa stopala u osoba oboljelih od šećerne bolesti tijekom života iznosi 25%. Liječenje komplikacija ulkusa dijabetičkog stopala predstavlja veliki teret za oboljelog, njegovu obitelj i ogromno ekonomsko opterećenje za društvo. Komplikacije dijabetičkog stopala najčešći su razlog hospitalizacije dijabetičkih bolesnika u zapadnim zemljama. Ranim učinkovitim liječenjem ulkusa dijabetičkog stopala može se smanjiti težina komplikacija prevenirati amputacije, a moguće je i smanjiti smrtnost i u svakom slučaju poboljšati kvalitetu života. Potvrđeno  je da se do 50% amputacija i ulkusa stopala u dijabetičkih bolesnika može izbjeći učinkovitom identifikacijom i edukacijom, stoga je cilj usmjeravanje na prevenciju komplikacija dijabetičkog stopala i spašavanje ekstremiteta“, istaknula je dr. Badanjak.


Predavanje je dio projekta Kutinskog dijabetičkog društva koje ostvaruje u suradnji s Gradom Kutinom.