26. Proljeće u Popovači

Uz bogat kulturni i zabavni program u organizaciji Tamburaškog orkestra ‘Ratimir Joža Prosoli’ održano je 26. Proljeće u Popovači. Organizatori su podsjetili kako je ‘Proljeće u Popovači’ smotra koja pokazuje da folklorno i orkestralno stvaralaštvo može biti centar kulturnih događanja i glavni animator kulture u selima i gradovima diljem domovine. „Proljeće u Popovači je osmišljeno sa željom da društva pokažu što sve Popovača ima i može, a da se pri tome uključe uzrasti od školske djece, mladih pa sve do onih najstarijih. Već godinama domaćini ove divne manifestacije pozivaju i gostujuće skupine folklora i orkestara diljem Lijepe naše, ali i van granica te samim time proširuju prijateljstva i kulturu među gradovima, županijama i državama”.


Organizatori su naglasili i kako je prvi susret tamburaških orkestara održan je u listopadu 1993., a od 21. do 23. ožujka 1994. godine prvi je put održana trodnevna kulturna priredba ‘Proljeće u Popovači’. Od tada do danas proteklo je 26 godina, a ‘Proljeće u Popovači’ nije izgubilo čaroliju i privlačnost kako izvođačima tako i posjetiteljima manifestacije. „Ono postade mali festival- smotra tamburaškoga stvaralaštva koje je stoljećima svojim tankozvučjem dizalo glas protiv tuđinskih utjecaja i ostalo dio našega hrvatskoga, posebno ravničarskog – slavonskoga i moslavačkoga bića”- istaknuto je na otvorenju programa koji tradicionalno obuhvaća susret tamburaških orkestara. Ovogodišnji PUP otvorenim je proglasio gradonačelnik Josip Mišković kojemu je zahvalnicu za podršku uspješnoj organizaciji uručio Saša Bočkor, predsjednik Tamburaškog orkestra Ratimir Joža Prosoli.

Svečani program prvog dana 26. PUP-a otvoren je uspješnim nastupom dječje skupine TO ‘Ratimir Joža Prosoli’ pod vodstvom Tene Mlakar, nakon kojeg su publiku oduševili i njegovi odrasli članovi pod ravnanjem prof. Dražena Mlakara.

Kada je riječ o gostujućim skupinama, popovačkoj su se publici predstavili članovi TO ‘Janko Stjepušin’ iz Martinske Vesi kao i članovi Tamburaškog kvarteta, Tamburaškog orkestra te Srednjoškolskog zbora sisačke Glazbene škole Frana Lhotke.

Program drugog dana manifestacije bio je u znaku folklorne baštine, a svojim su ga nastupom otvorili članovi KUD-a Jelenčanka iz Gornje Jelenske, a potom i gosti iz KUD-a ‘Sv. Ante’ Drage. Uslijedio je posebno zapaženi cjelovečernji koncert SKUD-a Ivan Goran Kovačić koji je potpuno oduševio posjetitelje manifestacije.


U vidu popratnih sadržaja kojima je nadopunjen kulturni program, svoje su proizvode posjetiteljima manifestacije predstavili Udruga pčelara ‘Lipa’, Udruga ‘Popovački plet’ i Udruga ‘Narodno tkivo i vezivo’. Dvodnevna manifestacija ’26. PUP’ zaključena je uz koncert TS Ranom zorom na prostoru Trga II.