230. obljetnica OŠ Mate Lovraka

Osnovna škola Mate Lovraka Kutina proteklog je tjedna obilježila 230. obljetnicu škole. Proslava je završena Danom škole i tradicionalnom Školskom priredbom koju su pripremili učenici i učitelji. U režiji Sanje Horvat-Sokol, u priredbi je prikazana prošlost, sadašnjost i budućnsot škole. OŠ Mate Lovraka, najstarija je osnovna škola kojoj su duh utkale generacije Kutinčana, taj duh zajedništva i danas živi i nastavit će se i dalje, a škola će biti drugi dom brojnim generacijama učenika i u godinama koje dolaze.

Osnovna škola Mate Lovraka, Kutina

Na početku proslave Dana škole Vedrana Banda, ravnateljica OŠ Mate Lovraka rekla je kako su učenici i učitelji ponosni na svoju školu koja je postavila temelje obrazovanja u Kutini. O tome govori publikacija „Početnica kutinskog školstva“ Dragutina Pasarića, koja je izdana uz 230. obljetnicu škole te govori o važnosti učitelja i obrazovanja. Učitelji su skromni i samozatajni, iako su većini ljudi jedne od najvažnijih osoba u njihovim životima. Mato Lovrak, bio je učitelj u najstarijoj kutinskoj osnovnoj školi pa po njemu škola i nosi ime. Koliko je taj učitelj bio važan u životima djece u Hrvatskoj? Važnu ulogu učitelja istaknula je i ravnateljica OŠ Mate Lovarka Kutina Vedrana Banda.

Vedrana Banda, ravnateljica OŠ Mate Lovraka Kutina
Vedrana Banda, ravnateljica OŠ Mate Lovraka Kutina

 Učitelji u OŠ Mate Lovraka žive svoj poziv i to prenose na svoje učenike usađujući im plemenite vrijednosti. Tako je bilo i u protekla dva stoljeća pa je OŠ Mate Lovraka prepoznatljivost Kutine, a njeni učenici izgradili su ovaj grad. Počeli su s drvenim pločicama, a danas uče s pametnih ploča i tableta.

Vedrana Banda, ravnateljica OŠ Mate Lovraka Kutina

Stara škola zadržala je svoj duh, ali uvijek je bila otvorena promjenama i išla u korak s vremenom te je uvijek bila uključena u život lokalne zajednice. Tako je i danas. U školi se uči prema novim pedagoškim standardima i metodama te je potpuno obnovljena u skladu s novim standardima. Učenici i učitelji tako imaju najbolje moguće uvjete za rad, učenje i izvannastavne aktivnosti.

Vedrana Banda, ravnateljica OŠ Mate Lovraka

 Vedrana Banda, ravnateljica OŠ Mate Lovraka zahvalila je Gradu Kutini, osnivaču škole na brizi o školi i ulaganjima u modernizaciju i energetsku obnovu škole. Istaknula je kako vjeruje da će tako biti i u budućnosti, jer u školi učitelji i učenici imaju puno novih ideja za čije ostvarenje trebaju pomoć lokalne zajednice.

Vedrana Banda, ravnateljica OŠ Mate Lovraka Kutina

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić, čestitao je OŠ Mate Lovraka veliku obljetnicu te je istaknuo važnost najstarije kutinske škole u povijesti i razvoju Kutine. „Nastavit ćemo i dalje snažno podupirati OŠ Mate Loravaka, jer ona nas je zadužila svojom poviješću, radom, zalaganje, znanjem i značajem za naš Grad Kutinu.“, rekao je gradonačelnik Kutine.

Roman Rosavec, zamjenik župana SMŽ pridružio se čestitkama te je izrazio zadovoljstvo što jedna od najstarijih škola u Hrvatskoj i dalje ima mladi duh i prihvaća nove ideje. Zdenka Čukelj, načelnica sekotora za osnovno školstvo u Ministarstvu obrazovanja, prenijela je čestitke ministrice Blaženke Divjak .

Zdenka Čukelj, načelnica sektora za osnovnoškolsko obrazovanje u Ministarstvu obrazovanja

 Proslava 230. obljetnice OŠ Mate Lovraka završena je tradicionalno Školskom priredbom u kojoj se očitovala povijest i tradicija škole, ali je donijela i novi duh, moderne ideje i izvedbe