XX. Planinarski Križni put mladih Župe Kutina

Jubilarni 20. Kutinski planinarski križni put održan je u subotu 30. ožujka na području župe Kutina, Kutinska Slatina i Ilova, pod geslom „Ne bojte se! Širom otvorite vrata Kristu!“ (Ivan Pavao II.).
GALERIJA FOTOGRAFIJA
Okupilo se oko 350 hodočasnika, župljana ovih župa, ali i hodočasnika iz cijelog dekanata. Put je započeo kod crkve Majke Božje Snježne u Kutini te je vodio prema Kutinskoj Slatini gdje je u župnoj crkvi Bl. Alojzija Stepinca misno slavlje za sudionike predvodio sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu sa svećenicima Kutinskog dekanata, domaćim župnikom o. Andrzejom Woskom i povjerenikom za pastoral mladih vlč. Ivanom Grbešićem koji je na početku pozdravio biskupa i sve okupljene.

Na početku homilije biskup je čestitao 20. obljetnicu križnog puta svima koji su se tijekom ovih godina ugradili u njega istaknuvši kako je vidljivo da je to postala lijepa korizmena pobožnost mladih ovoga kraja. „U Godini smo mladih u našoj Biskupiji, ali i u godini tijekom koje je održana Biskupska sinoda o mladima u Rimu. Upravo je prije nekoliko dana, na blagdan Blagovijesti, 25. ožujka, papa Franjo potpisao u Loretu, u samoj Nazaretskoj kućici, apostolsku pobudnicu ‘Krist živi’ kojom zaključuje plodove te sinode koja je osim o mladima raspravljala i o njihovoj vjeri te kako razlučiti i izabrati svoj put zvanja. Tada je papa izrekao nešto jako zanimljivo. Rekao je da se treba ujediniti pastoral obitelji, mladih i zvanja, koliko je obitelj važna i da iz obitelji dolazi ono što raste u srcu mladih. Rekao je i da se ta obiteljska svetost koju je živjela nazaretska obitelj treba vidjeti u današnjim mladima. Mladi i obitelj moraju ići zajedno, ne mogu mladi biti zasebno kao da su izvan obitelji, da samo o njima razmišljamo i što njima ponuditi. Tako je i sa zvanjem te je sinoda imala poruku da treba znati razlučiti što je to Božja volja u svakom od nas. Svatko od nas je dobio već začećem kao neki gen – Božju volju što on želi od nas, zadaću koju trebamo ostvariti. A mi smo dužni tu zadaću sve više kroz život otkrivati i ostvarivati te tako ostvariti u konačnici i Božju volju kao što su je ostvarili i Blažena Djevica Marija, sv. Josip i naš Gospodin Sin Božji. Mladi trebaju pronaći koje je to njihovo poslanje na ovome svijetu. Danas upravo s tim, mnogi mladi imaju problema, te se godinama ne mogu odlučiti što će, život kao da im visi između svega, stoje na mjestu i godine prolaze. Molimo se za sve mlade da pronađu svoje mjesto u Crkvi i društvu i da shvate koji je to Božji poziv za njih, a koga trebaju ostvarivati. Najveća je sreća kada čovjek pronađe to što Bog od njega očekuje“, ustvrdio je biskup te na kraju još poručio kako čovjek može svašta željeti ,ali ako je to samo nešto privremeno i ljudsko to će propasti, a ono što je Božje to će opstati.

Nakon mise i okrijepe hodočasnici su nastavili prema Stupovači, Gojlu, Ilovi, Husainu, a križni put je završen ispred župne crkve u Kutini, odakle je i krenuo.

(SV)