Volonterska akcija čišćenja divljih odlagališta otpada u prirodi

U subotu, 13. travnja Grad Kutina organizira volontersku akciju čišćenja divljih odlagališta na području Grada Kutine u suradnji sa gradskim tvrtkama i Mjesnim odborima.

Gradonačelnik Zlatko Babić, pozvao je građane da se uključe u ovu ekološku akciju na šest lokacija.

Zlatko Babić, gradonačelnik Kutine

Pozivu gradonačelnika građanima priključio se i Eduard Gelešić, pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav, građenje i zaštitu okoliša koji je i nositelj akcije.

Eduard Gelešić, pročelnik UO Grada Kutine za komunalni sustav, građenje i zaštitu okoliša

U akciji čišćenja divljih odlagališta u subotu uključili su se Hrvatske šume, Komunalni servisi Kutina, Eko Moslavina i Biciklistički klub Kutina te mjesni odbori.

Dražen Kinderman, predsjednik MO Repušnica izrazio je zadovoljstvo što se akcija ponovo organizira te je dodao kako mještani Repušnice redovito sudjeluju u ovakvim akcijama te je pozvao sve građane Kutine da se uključe u akciju čišćenja divljih odlagališta otpada u prirodi.

Dražen Kinderman, predsjednik MO Repušnica

U registru divljih odlagališta otpada na području Grada Kutine registrirano je 20-ak novih odlagališta. Na taj problem ukazali su i građani te izražavaju nezadovoljstvo radom komunalnih redara te predlažu da komunalni redari češće obilaze teren i postupaju u skladu sa svojim ovlastima i podnose prijave protiv počinitelja. Od uvođenja novog sustava gospodarenja otpadom komunalni redari podnijeli su samo jednu prekršajnu prijavu zbog odbacivanja otpada u prirodu. „Nažalost, ta je prekršajna prijava završila samo s opomenom.“, rekao je Eduard Gelešić.

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić složio se kako je od uvođenja novog sustava gospodarenja otpadom eskalirao problem divljih odlagališta te je najavio kako će Grad poduzeti mjere kako bi se taj problem riješio. „Za čišćenje divljih odlagališta planirano je 25 tisuća kn, što je bio trošak akcija prethodnih godina. Sada je već jasno da ćemo za ovakve akcije ove godine morati utrošiti 4 puta više novca.“, rekao je gradonačelnik Kutine.

Zlatko Babić, gradonačelnik Kutine

Na razini Europe ove se godine od sredine veljače do sredine svibnja organizira volonterska akcija Let’s clean up Europe. Zelena čistka, najveća globalna, svjetska ekološka i volonterska akcija u svijetu se ove godine organizira 21. rujna. Grad Kutine uključit će se i u tu akciju, najavljeno je na konferenciji za novinare te je građanima upućen poziv da se uključe i u ovu akciju čišćenja divljih odlagališta u prirodi u subotu 13. travnja od 8 sati na 6 lokacija na području Grada Kutine.