U HNK svečano obilježen Svjetski dan Roma

Svjetski dan Roma svečano je obilježen sinoć u Hrvatskom narodnom kazalištu u nazočnosti predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. Poruke poslane uz obilježavanje ovog, za Rome jednog od najznačajnijih datuma u povijesti, išle su ka potpori u daljnjem napredovanju romske zajednice sa svih razina.
 

Prednost je i ovaj puta dana obrazovanju koji je glavni pokretač napretka, a svjesni su toga i predstavnici romske manjine, kao i saborski zastupnik Veljko Kajtazi.

“Nema nijednog razloga da romska djeca i mladi ne budu uključeni u sustav odgoja i obrazovanja od vrtića do sveučilišta”, poručila je predsjednica Republike u svom obraćanju Romima i njihovim gostima u prepunoj dvorani HNK. 

 Središnje obilježavanje Svjetskog dana Roma i ove je godine organizirao Saveza Roma u RH “Kali Sara” i saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi, a među gostima su bili ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, članovi diplomatskog zbora te predstavnici Roma iz brojnih europskih zemalja i Kanade.

Predsjednica je s ovoga mjesta pozvala Rome da svoju djecu šalju redovito u školu i potiču ih na učenje, a država će osigurati ono što je potrebno. “Društvena integracija i nacionalna afirmacija potrebne su kako bi se izbjegle, s jedne strane, asimilacija, a s druge, getoizacija Roma. U tome smislu, svi zajedno moramo raditi na napretku položaja Roma u hrvatskome društvu”, poručila je predsjednica. I Veljko Kajtazi obrazovanje je stavio na prvo mjesto: “Sve činimo da se romska zajednica obrazuje, no još uvijek postoje prepreke, pa se romska djeca  često usmjeravaju u trogodišnje srednjoškolsko obrazovanje. To nije naša budućnost, već četverogodišnje obrazovanje – gimnazija i tehnička zvanja za romsku djecu”, poručio je. Istaknuo je i pomake za romsku zajednicu u Hrvatskoj koji su postignuti zadnjih godina – u legalizaciji 1200 objekata, uređenju i asfaltiranju pojedinih romskih naselja, uvođenju vodovodne mreže i izgradnji sportskih igrališta.

Za te pomake na svečanosti su uručene i Godišnje nagrade Saveza Roma “Kali Sara”, koje su dodijeljene gradonačelniku Belišća Dinku Buriću i zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću. Svjetski dan Roma obilježava se 8. travnja, na dan kada 1971. održan prvi Svjetski kongres Roma  u Londonu, koji je Kajtazi nazvao jednim od najvažnijih događaja u povijesti Roma i prekretnicom u percepciji Roma u Europi i svijetu.
  

Obilježavanju Svjetskog dana Roma prisustvovali su i gradonačelnici Kutine i Popovače, Zlatko Babić i Josip Mišković, predstavnici romske manjine s područja Kutine i Sisačko moslavačke županije, kao i jedini student romske nacionalne manjine iz Kutine, Denis Bogdan.
 


Priredbu su uveličali svojim nastupima grupa BroCode iz Njemačke i Sare Roma iz Litve. (gp/ml)