„Tajkuni“ – oduševili Kutinčane

Kazališna predstava Mire Gavrana u izvedbi Histriona pod nazivom „Tajkuni“ izazvala je salve smijeha na sinoćnjoj izvedbi u kutinskom Domu kulture u organizaciji POU Kutina.
 

Miro Gavran majstor je prepoznavanja onog što šira publika misli i osjeća, a Tajkuni su upravo jedna takva, posve jasna predstava. Gavran ismijava kvazi elitu i brz uspon na društvenoj ljestvici bez pokrića, ruga se ljudskim slabostima u težnji da se ima što više, uključujući i slast koju moć izaziva kod malih ljudi koji bi učinili apsolutno sve da se iste dokopaju. Tako je i sindikalni povjerenik Pero preko noći potpisao preuzeti dugove propalog tajkuna i napustiti svoja moralna načela, samo da bi na tren osjetio što znači biti bogat i važan, a sve pod palicom Anđe kojoj se omilio novac i slava.



Ženski likovi različitih su provenijencija. Tu je Anđa žena s kamena, no neotporna na krpice i luksuz, a s druge strane imamo klasičnu sponzorušu s niskim kvocijentom inteligencije koja se dere u slušalicu. Znaš kaj? Znaš kaj? Znaš kaj? – dok Hrvoje Klobučar, slučajno ili namjerno, popušta u fokusu i izaziva salve smijeha u publici.

Za izvrstan odjek kod publike, uz zasluženi aplauz u Kutini, svoj su obol dali glumci Ana Maria Percaić, Hrvoje Klobučar, Franka Klarić i Zlatko Ožbolt. Publika je pokazala da voli kazalište, osobito humor Mire Gavrana, kao i aktualnu temu koja u izvedbi Histriona koja može proći u svim krajevima Lijepe naše, ali u drugdje u svijetu.  (gp/ML)

„Ironija, satira, komični obrati i glumačka vještina jaka su kazališna oruđa kojima se Histrioni već desetljećima služe, a u slučaju ove nove komedije i zrelo kritiziraju  te zahtijevaju preuzimanje odgovornosti za poslovne poteze nastale u vremenu stvaranja poduzetničke klime u kojoj je čovjek čovjeku vuk na lovištu bez lovostaja. Nespretni i slabi junaci ove histrionske komedije, zaokupljaju nas, nasmijavaju, ali i podučavaju kako naprijed ne možemo džepovima punim tuđeg novca te kako prava mudrost leži u pronalaženju vlastite mjere ali i solidarnosti s bližnjima“.