Skupština VZG Kutina

U 2018. godini u kojoj je obilježena 25. obljetnica Vatrogasne zajednice Grada Kutine u vatrogastvu je napravljen veliki iskorak u opremanju i podizanju standarda DVD-a. Rekao je to na Izvještajnoj skupštini VZG Kutina, predsjednik Slavko Špičak.
GALERIJA FOTOGRAFIJA
Uz veliku obljetnicu Vatrogasne zajednice Grad Kutine izdana je monografija o vatrogastvu u Kutini koje ima tradiciju dugu 130 godina. Uz opremanje vatrogasnom opremom prošle godine za nekoliko su dobrovoljnih vatrogasnih društava uz potporu Grada Kutine, SMŽ i županijske Vatrogasne zajednice nabavljena vatrogasna kombi vozila. „To je od velike važnosti za rad s djecom i mladom, koji se sve više uključuju u vatrogastvo i na natjecanjima postižu odlične rezultate. Najmasovnija su to okupljanja djece i mladih na području Grada Kutine. Ponosni smo na taj rad s mladima i Vatrogasna zajednice će i dalje tom radu s djecom i mladima biti predana, jer oni su jamac budućnosti vatrogastva.“, istaknuo je predsjednik VZG Kutina.
Ove godine dovršit će se nabava kombi vozila za DVD-e te će se potom krenuti u obnovu Vatrogasnih domova na području Grada Kutine. S gradonačelnikom i gradskom upravom dogovorit će se prioriteti i plan obnove domova te će se tim redom odvijati i radovi.
Kutinski vatrogasci, članovi DVD-a, IDVD-a i JVP sudjelovali su prošle godine u velikoj taktičko-operativnoj vježbi Civilne zaštite Kutine. „U VZG Kutina stalno se radi na stručno osposobljavanju i uvježbavanju vatrogasaca te se provode i preventivne aktivnosti, jer to je najbolja zaštita od požara.“, naglasio je Slavko Špičak. Ipak vatrogasci su prošle godine na području Kutine bili na 192 intervencije, pri tome na 84 požara, 70 tehničkih intervencija i 38 raznih ostalih intervencija. Nositelj intervencija bila je Javna vatrogasna postrojba, ali veliki doprinos u spašavanju ljudi, životinja i imovine dali su i pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava.
Predsjednik Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije Mijo Brlečić povalio je rad vatrogasaca u kutinskoj Vatrogasnoj zajednici koji se u Županiji ističu svojom organiziranošću, radom i osobito u radu s djecom i mladima.
„Vatrogasci okupljeni u VZG Kutina temelj su sigurnosti građana Kutine koji uvijek mogu računati na njihovu pomoć. Zahvalni smo na tom osjećaju sigurnosti kojeg pružaju građanima Kutine.“, rekao je gradonačelnik Kutine Zlatko Babić. „Suradnja je odlična i zajedno smo napravili iskorak prošle godine i nastavit ćemo tako i dalje, jer kad se dogovorimo o aktivnostima onda ih i provedemo. Posebno nas veseli rad s djecom mladima, koji baštine dugu tradiciju vatrogastva u Kutini i koji će načela humanosti i dalje njegovati i vatrogastvu u Kutini osigurati budućnost.“, zaključio je gradonačelnik Kutine.
„Kutinski vatrogasci ne poznaju granice. Uvijek će pomoći svima na bilo kojem području. U obrani od poplava dali su veliki doprinos na području Jasenovca.“, istaknuo je župan Ivo Žinić te je dodao; „U Vatrogasnoj zajednici Kutine dobro su organizirani i objedinjeni mudrost i mladost i zato su rezultati uspješni. Drago mi je da je i Županija dala svoj skromni doprinos potičući ovakav rad VZG Kutina. Nastavite i dalje tako i možete računati i dalje na pomoć Županije.“, poručio je župan Ivo Žinić.
Na kraju izvještajne Skupštine VZG Kutina dodijeljena su i priznanja predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, pripadnicima JVP Kutna, vatrogascima: Bori Grubiću i Tomislavu Špičaku.