„Druga prilika“ – zaštita od infekcije HPV-om

Udruga „Sve za nju“ i HZJZ u Kutini su organizirali javno zdravstvenu tribinu pod nazivom „Druga prilika“. Trema tribine bila je zaštita zdravlja od infekcije uzrokovane HPV-om upoznavanje s humanim papiloma virusom, načinom prenošenja, prevencijom, ali i posljedicama, te važnošću cijepljenja. Ciljana populacija bili su srednjoškolci, nastavnici i roditelji, jer nam društvo po tom pitanju nije dovoljno educirano, što organizatori tribine vide kao glavni uzrok ne procijepljenosti protiv humanog papiloma virusa.
 

Skup je pozdravila psihologinja Ljliljana Vukota, tajnica udruge „Sve za nju“ koja je pokrenula ovu inicijativu u suradnji sa Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo.

Dosad su se protiv HPV-a uglavnom cijepili osmoškolci, a sada se ide na proširenje cjepne populacije na srednju školu što je i glavni razlog ovakvih predavanja koja se održavaju i u drugim hrvatskim gradovima. U Hrvatskoj je u nekim sredinama, poput recimo Međimurja, osviještenost veća, no generalno broj procijepljenih je relativno nizak. Ljiljana Vukota ističe kako je građanstvo nedovoljno informirano o ovoj temi, te kako su predrasude još uvijek na vrlo visokoj razini jer se zaraza HPV-om povezuje isključivo s promiskuitetom, što nipošto nije slučaj, jer virus HPV-a je svuda oko nas, možemo ga dobiti putem predmeta, kao i neki drugi virus.

Zašto je tribina nazvana „Druga prilika“ objasnila je dr. Dijana Mayer iz HZJZ. „Želimo dati srednjoškolcima drugu šansu da se cijepe protiv HPV-a, ukoliko to nisu učinili u osmom razredu. Proširujemo populaciju na srednjoškolce koji se mogu cijepiti, ako već nisu, besplatno u HZJZ odnosno kod nadležnog liječnika školske medicine i to od 1. siječnja do 1. srpnja 2019. Dosad je poznato 200 tipova humanog papiloma virusa, a cjepivo nas štiti protiv 9 tipova toga virusa. To je deveterovalentno cjepivo protiv 6 visoko rizičnih vrsta koje uzrokuju nastanak karcinoma, a najčešći od njih je rak vrata maternice, stidnice, rodnice, muškog spolnog uda, anusa i orofaringsa“, rekla je dr. Mayer. Treba reći da cjepivo protiv HPV-a nije na listi obaveznih cjepiva, ali je preporučljivo, ističe dr. Mayer. Skupu se obratila i Ivana Popek spec. javnozdravstvene mediicne ZJZ SMŽ savjetima za učenike i roditelje srednjoškolaca.
  „U obilježavanju borbe protiv raka vrata maternice ovo je naš doprinos senzibiliziranja javnosti za ovu temu“ naglasila je Ljiljana Vukota. Predavanju je nazočio i gradonačelnik Kutine Zlatko Babić, te dr. Željka Josić, saborska zastupnica.

Dr. Josić obratila se skupu kao ginekologinja po profesiji, koja je ukazala na dosad brojne izgubljene bitke pacijentica  koje su povezane upravo s HPV-om, te dala punu podršku ovakvim edukativnim tribinama namijenjenima prvenstveno mladima.
Cjepivo protiv HPV-a jedino je cjepivo protiv raka u svijetu i pruža jedinstvenu mogućnost prevencije opasnih bolesti uzrokovanih ovim virusom.