Darko Ričko – „Otkrivanje“ -izložba fotografija

U Kutinskom klubu Arcus otvorena je izložba fotografija sisačkog autora Darka Rička. Iza naziva „Otkrivanje“ nalaze se ženski aktovi, uglavnom u crno bijelo tehnici, koji savršeni u svojoj nesavršenosti otkrivaju unutrašnjost ženskog bića i njezine iskonske seksualnosti.
 

Izložbu Darka Rička najavila je u kutinskom klubu Arcus ravnateljica POU Kutina, Jasminka Molnar, a na autorove fotografije osvrnula se Martina Prochazka Kovačić koja se također bavi ovim žanrom

  Darko Ričko rođeni je Siščanin koji se fotografijom bavi od srednjoškolskih dana i vremena „Daske“.  Kutinčani ga znaju kao fotografa koji je fotografirao Klapu Škrlet i SiDone, a on se i danas bavi fotografiranjem raznih manifestacija. Uz taj posao Ričko izlaže, a to je onaj dio opusa njegovih fotografija koji snima za svoju dušu i čiji karakter prikazuje autorovu sklonost umjetničkom izražavanju stvarnosti u ovom slučaju kanaliziranu kroz bezvremensko, golo žensko tijelo. Inspirativne, kakve žene jesu, Ričku su modeli olakšali iskazati trenutke koji su puno više od same seksualne poetike koju vidimo na prvi pogled. Tu je i pozadina koja priča socijalnu priču Siska, grada izgubljene industrije, grada umjetnosti i živuće generacije šezdesetih godina koja danas, kao i nekada, još uvijek ima što za reći. Nago žensko tijelo koje dominira jače je od kotača povijesti jednog grada, te uz ljepotu prikazuje i snagu, prioritet i opstanak.
 

Nadovezuje se na tu cijelu priču i mlada generacija ljudi, među kojima su Saša Tadić i Antonija Kihalić koji su gitarom i sjajnim ženskim vokalom popratili ovaj kulturni događaj. Recimo i to da je Drago Ričko dosad izlagao kako u Hrvatskoj tako i u susjednim zemljama, te je i dobitnik brojnih nagrada za svoj rad. (gp/ML)