3 mln kn – za poticaj poduzetništvu

  Grad Kutina je za poticaj poduzetnika, OPG-ova, poljoprivrednika i turizma uložio je nešto više od 3 mln kn, što su značajno veća sredstva nego što je to bilo prethodnih godina, istaknuto je na sjednici Odbora za gospodarstvo održanoj u Gradu Kutini. Lani su potpore za malo poduzetništvo bile na razini nešto višoj od 1 mln kn, za sufinanciranje kamata poduzetničkih kredita utrošeno je 520.000 kn, a za razvoj poslovnih zona 120.000 kn.
 

U potporne investicije koje prvenstveno obuhvaćaju sufinanciranje RA Mrav koja na indirektan način pomaže poduzetnicima i OPG-ovima na području Grada Kutine utrošeno je 820.000 kn dok je u poljoprivredi za sufinanciranje utrošeno 589.000 kn. Za sufinanciranje novih zapošljavanja i samozapošljavanja uloženo je 462.000 kn, a kroz ovaj program zaposleno je 45 osoba. Bespovratna sredstava poduzetništvu i obrtništvu kao potpora za opremu, nove tehnologije i konkurentnost poduzetništva i obrta zbog velikog interesa povećana su s planiranih 300.000 kn, na 437.000 kn što je stvorilo mogućnost realizacije potpore svima koji su aplicirali na Program dodjele bespovratnih sredstava. 48 korisnika koristilo je potporu za opremu i njihova ukupna realizirana investicija je na razini od cca 1.8 mln kn.

Za Program dodjele bespovratnih sredstava poduzetnicima i obrtnicima za ulaganje u turističke projekte u 2018. godini na području Grada Kutine 6 korisnika ostvarilo je potporu od sveukupno 71 tisuća kuna, a sufinanciranje dva korisnika za novoosnovane tvrtke ostvarena je potpora sveukupne vrijednosti od 75 tisuća kuna.

Grad Kutina u suradnji s nositeljem projekta Sisačko-moslavačkom županijom subvencionira kamatu poduzetnicima za potrebe proširenja poslovanja i jačanje konkurentnosti. Kreditni fond projekta iznosi 100.000.000,00 kn. Poduzetnici mogu kreditna sredstva po ovom Projektu koristiti za kupnju, izgradnju, uređenje ili proširenje poslovnih objekata, kupnju opreme ili pojedinih dijelova opreme, kupnju zemljišta u svrhu poduzetničke djelatnosti, refinanciranje postojećih nepovoljnih kredita (koji nisu subvencionirani) za iste ili slične namjene. Od ugovorene kamatne stope Grad Kutina subvencionira 1% kamatne stope, a Sisačko – moslavačka županija 2% kamatne stope.

S područja Grada Kutine 29 poduzetnika koristi predmetnu kreditnu liniju, pri čemu Grad Kutina na godišnjoj razini subvencionira u iznosu od 520.000,00 kn.

„Izuzetno nas veseli podatak da je u 2018. godini otvoreno 30-tak novih obrta na području Grada Kutine, jer upravo kroz ove gospodarske mjere pokušavamo pomoći novootvorenim ali i postojećim obrtnicima. Na sjednici Odbora za gospodarstvo donesen je novi Program o dodjeli bespovratnih sredstava za novozaposlene, opremu i za turizam. Program je objavljen na službenoj stranici Grada Kutine i može se aplicirati svatko tko je zainteresiran i tko zadovoljava uvjetima koji su navedeni u samom Programu. Nadamo se da ćemo sufinanciranje ove godine realizirati na istoj razini kao što je bila i prošle 2018. godine. Odbor za gospodarstvo iskazao je zadovoljstvo što smo sva obećana sredstva u cijelosti odmah isplatili našim korisnicima. Sveukupno 3.081.604,26 kuna, koliko je isplaćeno kroz tih 5 mjera je izuzetno puno, ali i dobro ulaganje u razvitak našeg gospodarstva“, istaknuo je gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić. (www.kutina.hr)