U Popovači obilježen Dan šuma

Svjetski dan šuma, koji se obilježava na prvi dan proljeće obilježen je u Osnovnoj školi Popovača sadnjom hrasta lužnjaka pokraj zgrade nove osnovne škole Zorke Sever. O važnosti šuma i zaštiti šuma učenicima je govorio dr. šumarstva Roman Rosavec, zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije.
Prvi dan proljeća ujedno se slavi i kao Svjetski dan šuma. Šumama treba posvetiti veliku pozornost jer su danas globalno ugrožene uslijed lošeg gospodarenja, požara, poremećenog režima voda, kukaca, glodavaca, bakterija, gljivica, onečišćenja zraka, tla i voda, kiselih kiša i dr. Na svjetskoj razini, gubitak šuma nastavit će se zbog klimatskih promjena unatoč globalnim naporima za smanjenjem ispuštanja u atmosferu plinova s učinkom staklenika.

U tom smislu zaštita šuma podrazumijeva primjereno odnosno potrajno gospodarenje, zaštitu šume od štetočina i požara, zaštitu šumskog tla i stabala te druge preventive mjere. Unatoč svim faktorima zbog kojih je ugrožena, šuma je još uvijek tu, ali joj je potrebna čovjekova zaštita. Šume pokrivaju trećinu kopnene površine planete Zemlje, biološki su najraznovrsniji ekosistemi na kopnu, u kojima obitava više od pola kopnenih vrsta životinja, biljaka i insekata. Osim što su od iznimne važnosti u našoj borbi protiv klimatskih promjena, šume doprinose ravnoteži kisika, ugljik-dioksida i vlage u zraku, štite riječna područja i izvorišta voda.

Usprkos svim tim neprocjenjivim ekološkim, privrednim, društvenim i zdravstvenim dobrobitima, čovjek uništava iste te šume bez kojih ne može živjeti. Krčenje je i dalje ozbiljan problem u cijelom svijetu.
Ovog proljeća započela je nemilosrdna, masovna sječa šuma u Moslavini i na cijelom području Hrvatske što je izazvalo ogorčenje brojnih građana pa je za kraj mjeseca organiziran i veliki prosvjed na Markovom trgu u Zagrebu pod nazivom Prozivka zbog veleizdaje naših šuma.