Skupština Udruge vinogradara i voćara Moslavine Lujo Miklaužić Kutina

Jubilarna XXV. Izložba MoslaVina obilježila je protekle godine rad Udruge vinogradara i voćara Moslavine Lujo Miklaužić Kutina. Jedina hrvatska izložba izvornih sorti vina u proteklih je četvrt stoljeća revitalizirala Škrlet kojeg je Udruga kroz projekt klonske selekcije sačuvala od zaborava. Izložba i rad Udruge utjecali su na unapređenje vinogradarstva i vinarstva te su unaprijedili kulturu vina. Škrlet i izložba MoslaVina sada su prepoznatljivost Kutine i Moslavine. To su veliki i važni uspjesi pa će Udruga vinogradara i voćara Moslavine Lujo Miklaužić, unatoč ograničenim sredstvima i ostalim poteškoćama, ove godine nastojati izdati knjigu o 25. godina Izložbe vina MoslaVina. Zaključeno je to na redovnoj godišnjoj skupštini Udruge.

Izložba MoslaVina ove će godine biti održana na glavnom gradskom trgu u Kutini i Vinskom dvoru 31. svibnja i 1. lipnja. „Prošle godine, na jubilarnoj XXV. Izložbi povećan je broj uzoraka Škrleta. To nas izuzetno veseli jer Škrlet je naša prepoznatljivost kao i izložba MoslaVina koju organiziramo u suradnji s Turističkom zajednicoma. Drago nam je da su degustacije vina u Vinskom podrumu postale dio turističke ponude Grada Kutine, također u suradnji sa Turističkom zajednicom.“, rekao je predsjednik Udruge Zoran Jančar.

Uz izložbu MoslaVina udruga će i ove godine obilježiti sve zapovjedane vinogradarske blagdane, organizirati će stručna predavanja i izlete. Tako je na godišnjoj skupštini Suzana Slovic iz Hrvatske savjetodavne službe održala predavanje o zaštiti od „Zlatne žutice vinove loze“. Udruga će i ove godine nastaviti dobru suradnju s ostalim udrugama i organizacijama civilnog društva te će redovito sudjelovati u svim važnijim događanjima u Kutini poput Petrova i ostalih manifestacija.
Organizacija izložbe nadrasla je mogućnosti Udruge pa se u organizaciju uključila Turistička zajednica i Grad Kutina. I ostale aktivnosti ograničene su skromnim sredstvima. Zato je u raspravi predloženo da Udruga izradi prijedloge projekata i aplicira na Natječaje za financiranje iz raznih fondova.

U raspravi je upozoreno na problem financiranja iz tzv. Vinske omotnice Europske unije. „Novi Zakon o vinu definirao je 4 vinske regije u Hrvatskoj: Dalmacija, Istra, Slavonija i naša Središnja i bregovita Hrvatska.“, istaknuo je Boris Mesarić, član Udruge i dodao. „Svaka regija treba osnovati središnju udruga u kojoj će biti uključeno 33% površina i 25% proizvođača. Bez te udruge neće biti moguće sufinanciranje iz Vinske omotnice. Mi imamo ozbiljan problem, jer naša je regija podijeljena u 8 županija i zasad se nismo uspjeli sastati. Razgovara se, ali ne vidimo rješenje za ovaj problem.“, upozorio je Boris Mesarić.
Udruga vinogradara i voćara Moslavine Lujo Miklaužić, unatoč svim poteškoćama, i ove će godine nastojati provesti plan rada na prošlogodišnjoj razini. „Veseli nas da se u rad udruge uključio značajan broj mlađih članova pa je Udruga pomlađena i to nam daje optimizam da ćemo s tom novom energijom i dalje raditi na promociji Škrleta i unapređenju vinogradarstva, vinarstva i općenito vinske kulture.“, zaključio je predsjednik Udruge Zoran Jančar.