Prijem za filmaše OŠ S. Kefelje

U povodu niza ostvarenih zapaženih rezultata na domaćim i međunarodnim festivalima, gradonačelnik Kutine Zlatko Babić s potpredsjednikom Gradskog vijeća Ivicom Glibom danas je primio članove filmske družine OŠ Stjepana Kefelje i njihovog mentora Gorana Šporčića iz Kutine.  

Filmska družina proteklog tjedna osvojila je s kratkim igrano-animiranim filmom „ZOE“ glavnu nagradu za najbolji film mladog autora do 18 godina na festivalu u Bangladeshu – „12th international children’s film festival Bangladesh 2019“.

Na festivalima diljem svijeta (Moskva, Waršava, Berlin, Busan, Lagos, Maribor, Hiderabad, Chicago, Harkov, Kijev, MInsk,  Minneapolis, Sharyah, Dhaka) filmska družina predstavila je ne samo svoju školu nego i Grad Kutinu, ali i Hrvatsku. Ime Kutina tiskano je na mnogobrojnim brošurama, plakatima, web stranicama po cijelome svijetu.

Svaki od članova ima svoju ulogu u stvaralačkom timu Filmaša Stjepana Kefelje. Na primanju kod gradonačelnika nisu mogli biti prisutni svi učesnici u filmu, ali došli su Marta Krunić redateljica filma ZOE, Martin Manwe Kurtz kao glavni glumac toga fima, Roberto Badanjak montažer, kao najmlađi, ali ne i manje uspješan i Lea Horvat glumica u novom filmu koji će nositi naziv „Kraljevski dodir“.  Gradonačelnik je učenike pozdravio i zahvalio im na promicanju filmske kulture, promicanju imena grada Kutine, ali i imena Hrvatske diljem svijeta.

Kako je rekao, važno je da se kutinskoj javnosti istaknu i one, možda manje vidljive, aktivnosti učenika u kutinskim školama, a koje su Kutini donijele veliki uspjeh. Nakon filmova „o+o“, „Djeca svijeta“, „Korita“, „Zoe“ postiže sve veći uspjeh. „Riječ je o filmu kojim promoviramo Lonjsko polje, stare vizure koje lagano izumiru, čardake i krajolike u koji će ostati upamćeni kroz ovaj film“, rekao je Šporčić.

Djeca radeći u filmskoj družini uživaju, a na satovima tehničke kulture šire se i filmska iskustva. Svaki od učenika, kako su rekli, ima želju nastaviti raditi nešto u vezi s ovom slobodnom aktivnošću, te se vide u tim ulogama i u budućnosti.   Gradonačelnik Babić je učenicima i mentoru uručio simbolične nagrade u znak podrške za daljnji rad.
 


Mentor Filmske družine Goran Šporčić predstavio je i ekskluzivnu vijest, a to je poziv filmaša u Seul gdje će se na jednom od najvećih svjetskih filmskih festivala biti prikazan i kutinski film. Budući da ovakva putovanja i koštaju, Filmska družina obratila se Gradu, ali i ostalim ljudima koji žele poduprijeti ovakve aktivnosti kutinskih Filmaša  sa zahtjevom za prikupljanje sredstava kako bi im se pomoglo u troškovima puta na Festival GURO International Kids Film Festival u SEUL. Gradonačelnik je obećao da će im Grad osigurati razliku potrebnih sredstava kako bi se na taj put moglo otići i promovirati i dalje mlade Kutinčane u svijetu.

Uplata donacija na žiroračun Hrvatskog filmskog saveza

HRVATSKI FILMSKI SAVEZ
TUŠKANAC 1
HR – 1000 zAGREB
OIB:29355825482
tel: +38514848771
ZAGREBAČKA BANKA ŽIRO RAČUN IBAN :HR8323600001101556872 s naznakom (za organizaciju troškova puta na filmski festival u Seul filmske družine OŠ Stjepana Kefelje)