Potpisani ugovori za povišeni zdravstveni standard

Gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić potpisao je sporazume za povišeni zdravstveni standard građana Kutine s dr. Ivanom Horvatom zamjenikom Opće bolnice dr. Ivo Pedišić Sisak, ravnateljicom Doma zdravlja Kutina Sanjom Habek, te dr. Tomislavom Fabijanićem ravnateljem Zavoda za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije. Riječ je o ugovorima koji nisu u redovitoj usluzi ustanova, te se smatraju povišenim zdravstvenim standardom, a njihova je ukupna vrijednost oko 420.000 kn. Potpisivanju ugovora nazočili su i sisačko moslavački župan Ivo Žinić, te njegov zamjenik Roman Rosavec budući da je Sisačko moslavačka županija osnivač kutinskog Doma zdravlja.


Tako je s bolnicom dr. Ivo Pedišić potpisan ugovor o dolasku specijalista okuliste, urologa, interniste, kirurga, ortopeda za odrasle i za djecu, koji dolaze u Kutinu u prosjeku 20 puta mjesečno. Uz dolazak specijalista u povišeni zdravstveni standard uključen je i ugovor sa Zavodom za hitnu medicinu SMŽ gdje Grad Kutina osigurava još jednu medicinsku sestru u timu T1, te  sporazum sa Domom zdravlja Kutina kojim se osigurava plaća jedne medicinske sestre koja radi sa specijalistima.


„Grad Kutina za zdravstvo i socijalnu skrb ulaže 2.875.000 kn, u koji je uključeno i 420.000 za povećani zdravstveni standard. Ovisno o frekvenciji dolazaka internista mi ćemo povećati sredstva na sljedećim rebalansima proračuna. Cilj nam je da građani budu zadovoljni, da osiguramo dovoljan broj specijalista i da osiguramo rad hitne, odnosno da nemamo zatvorena vrata na hitnoj medicini“, rekao je gradonačelnik Zlatko Babić.

  Ravnateljica Doma zdravlja Kutina, Sanja Habek, zahvalila je Gradu što je kao i proteklih godina prepoznao potrebu za povećanim zdravstvenim standardom, što je za Kutinu važno jer je od bolnice udaljena 50 km, a okolna sela imaju i preko 70 km do nadležne bolnice, što predstavlja problem, osobito starijim građanima i onima slabijeg imovinskog stanja.

„Budući da zdravstvene ustanove nemaju dovoljnu količinu vlastitih sredstava mi već niz godina nailazimo na dobru suradnju s Gradom koji je za ovu godinu osigurao 140.000 kn i mi ćemo time finncirati bruto plaću jedne medicinske sestre da bi mogli osigurati dolaske specijalista u Kutinu. Iz sisačke bolnice dolazi 8 specijalista. Na mjesečnoj bazi to uključuje dolaske oftalmologa, ortopeda za odrasle, te dječjeg ortopeda, te tu treba naglasiti da se sada i UZV dječjih kukova može napraviti u Kutini”, rekla je ravnateljica.


Uz navedene specijaliste dolaze i otorinolaringolog, vaskularni i abdominalni kirurg, internista, te urolog. “Kada se to zbroji sa specijalističkim službama samog Doma zdravlja, neurologom, psihijatrom, specijalistom fizikalne medicine i rehabilitacije, te spec. radiologom vidimo da je to impozantan broj specijalističkih službi koje su dostupne svim građanima“, rekla je Sanja Habek. Istaknula je kako je poznato da su sredstva za rad i suvremena pomagala vrlo skupa, te da se Dom zdravlja Kutina svake godine trudi što iz decentraliziranih sredstava, što iz projekata nabaviti pomagala. „U 2018. smo nabavili biomikroskop za oftalmološku ambulantu vrijedan 50.000 kn, te čeono svjetlo vrijedno 10.000 kn. Za neurološku ambulantu nabavili smo EEG vrijedan 123.000 kn, internističke stolove, uložili u uređenje prostora da bi usluge bile zaokružene u jednu cjelinu“.

 Pacijentima  s područja Moslavine ulaganje u zdravstveni standard na području Kutine je vrlo značajno, jer sada, puno bliže svome domu, mogu obaviti specijalističke preglede – zaključio je sisačko moslavački župan, Ivo Žinić.

„U ovoj godini županija je predvidjela oko 305.000 kn za povišeni zdravstveni standard na području Kutine vezano uz financiranje dolazaka specijalista, za jedan tim T1 odnosno medicinsku sestru u timu T 1 u Kutini. U 2019. godini osigurali smo u proračunu županije ukupno 4,2 mln kn za povišeni zdravstveni standard. U Kutini je u prošloj godini uloženo oko 2,8 mln kn u nabavku opreme i u koncesionare. Ove godine preko 1,7 mln kn ulaganja imamo u planu za uređenje sanitarnih čvorova, te pristupnih rampi, lifta, kako bi i na taj način podigli kvalitetu primarne zdravstvene zaštite na području Kutine“, zaključio je Žinić, te zahvalio Gradu Kutini i sisačkoj bolnici na dobroj suradnji.