Popovača tijekom II. svjetskog rata i poraća (1941. – 1947.)

Doc. dr. sc. Dražen Kovačević objavio kapitalno djelo na 800 stranica

Pastoralnom centru Župe sv. Alojzija Gonzage u Popovači, ispunjenom do posljednjeg mjesta, predstavljeno je iznimno vrijedno djelo Popovača tijekom Drugog svjetskog rata i poraća (1941. – 1947.). Autor je doc. dr. sc. Dražen Kovačević. Uz Popovaču napisao je i uredio više knjiga. Uz ovo djelo, autor je u 8 godina za realno prosuđivanje koristio bogatu arhivsku građu: od vojnih dokumenata, sudskih spisa, matičnih knjiga, školskih, župnih spomenica, ne zanemarujući ni mjesnog kroničara Ivana Vinceka, dapače.

Recenzent Đuro Vidmarović ocijenio je da ovo najopsežnije Kovačevićevo djelo, bez ideološke pristranosti, ispisuje imena 956 žrtava, doslovce onih od Jasenovca do Bleiburga. Uz ratne, ali znatno i poratne okolnosti, svaki 10-i stanovnik na popovačkom području izgubio je život. Podsjetio je – civilizacijski svaka žrtva, a posebno neosuđena, a tih je zapravo najviše, zaslužuje dostojan pokop i spomen. Ova knjiga im se odužuje. Zahvalio je nakladniku Sisačkoj biskupiji, koja je u svojoj ediciji Hrvatski martirologij objavila među naslovima do sada najobimnije djelo. Zapitao se gdje su u takovoj objavi državne kulturne i znanstvene ustanove. Recenzent dr. sc.

Zdravko Dizdar ukazao je da je u novijoj hrvatskoj historiografiji autor smjelo i među prvima oslikao vrijeme od 1945. do 1947.godine. Dao je, a što u novijoj hrvatskoj povijesti traži daljnja studioznija istraživanja, represivno djelovanje uspostavljene komunističke vlasti. Činjeno je to nemilosrdno prema onima koje je režim smatrao stvarnim neprijateljima, ali dobrim dijelom injihovim tek mogućim potencijalnim suradnicima. Urednik knjige dr. sc. Mile Marinčić naglasio je značaj bogatog sadržaja s etične strane. Ona se osjeća kod svake žrtve bez glorifikacije ili osude pojedinih zbivanja. To knjizi daje najvažnije – objektivnost.Autoru je na djelu, a organizatorima na promociji, Župi sv. Alozije Gonzage i Ogranku Hrvatski domobran, zahvalio gradonačelnik Popovače Josip Mišković. (D. P.)