Marijana Petir dobitnica EU Oskara

Hrvatska zastupnica u EU parlamentu Marijana Petir dobitnica je EU Oskara u kategoriji poljoprivreda, ruralni razvoj i ribarstvo. Prestižna nagrada koju dodjeljuje The Parliament Magazine uručena joj je u briselskom Concert Nobleu.
“S velikom čašću i zahvalnošću primam ovu nagradu koja predstavlja krunu moga petogodišnjeg rada u Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj. Posvećujem ju svim hrvatskim poljoprivrednicima – mladim poljoprivrednicima i poljoprivrednicama koji su za mene inspiracija zbog kreativnosti i inovativnosti koju unose u poljoprivredu; seoskim ženama koje su istinske lokalne heroine jer brinu i o obitelji i poljoprivrednom gospodarstvu; poljoprivrednicima svih generacija koji se svakodnevno bore da svoje OPG-e i naš ruralni prostor održe živima.”, izjavila je Marijana Petir.

Kao sudionica pregovaračkog procesa i izvjestiteljica za mišljenje odbora AGRI o Direktivi o promociji obnovljivih izvora energije (RED2), Petir je, kako su priopćili iz ureda ove hrvatske europarlamentarke, uspjela obraniti interese europskih poljoprivrednika i europskog šumarskog sektora osiguravajući poljoprivrednom sektoru da doprinese ostvarivanju ciljeva europske politike u području energetike i klime. Nakon dvije godine intenzivnih pregovora izborila je da se prvi put u jednom od europskih propisa izrijekom daje mogućnost izuzeća Hrvatskoj da svoju referentnu razinu za šume izračuna uzimajući u obzir okupaciju dijela njezina teritorija u razdoblju od 1991. do 1998. godine te učinke rata i njegovih posljedica na praksu gospodarenja šumama na njezinu teritoriju.

Petir, napominju, ulaže znatne napore kako bi se mladi zadržali u ruralnim prostorima te kako bi im se poljoprivreda učinila zanimljivom djelatnošću, a istovremeno je ambasadorica natječaja Europske pučke stranke za izbor najboljeg mladog poljoprivrednika za Hrvatsku. U radu parlamentarnog Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj posvetila se jednako svim sektorima poljoprivrede – od ratarstva i stočarstva, preko pčelarstva, do proizvodnje voća i povrća te vinarstva i vinogradarstva.

Za europskog Oskara Petir su nominirali u Europsko udruženje državnih šuma (EUSTAFOR) na prijedlog Hrvatskog drvnog klastera te udruga Uzorne hrvatske seoske žene.