Dokumentarni film Zaviri ispod

Hrvatska radio televizija prema izložbi Zaviri ispod Muzeja Moslavine i autorice Slavice Moslavac snima dokumentarni film.
Autorsko-snimateljska ekipa filma s autoricom izložbe obilazi Moslavinu i ostale krajeve Hrvatske, a u snimanju filma sudjeluju i brojni građani koji su sačuvali tradicijsko donje rublje te su ga ustupili za potrebe izložbe.

Etnografska izložba Zaviri ispod /donje rublje, higijena/ Autorica izložbe: Slavica Moslavac Etnografska izložba pod nazivom Zaviri ispod /donje rublje i higijena/ govori o zabranjenoj temi o donjem rublju. Osim tradicijske etnografske građe, predstavit će se i suvremeno rublje od podsuknji, kombinea, grudnjaka, korzeta, gaća, čarapa, haltera…Na izložbi će biti 12 rollupova, 20-tak panoa, 12 velikih fotografija, te lutke obučene u donje rublje, kao i brojni originalni predmeti iz prošlih vremena, načinjeni od raznih materijala: pliša, pamuka, lana, čipke, flanela, markizeta, svile, satena…također su se uključili i umjetnici te izradili djela na temu donjeg rublja u pastelu, crtežu, akvarelu, temperi i gipsu.


.Autorica izložbe Slavica Moslavac, kustosica Muzeja Moslavine Kutina,  izložbom želi naglasiti kako su oduvijek postojale individualne razlike u higijenskim navikama od osobe do osobe, odnosno od obitelji do obitelji. Autorica navodi da je donje rublje prisutno kroz povijest već dugi niz godina, no kao i sve ostalo u raslojenom društvu, rublje je bilo privilegij onih bogatih i moćnih još prije pet tisuća godina. Danas je donje rublje postalo toliko raznoliko da ga možemo pronaći za bilo koju namjenu. Na našem prostoru, kako je rekla autorica izložbe, žene do 19. stoljeća nisu nosile donje rublje, no muškarci su ga mnogo prije nosili, iako se nekada za sadašnje hlaće govorilo gaće. Autorica je na vrlo zabavan i humorističan način objasnila dijelove izložbe, vrste, oblike i ukrase na donjem rublju. Kao posebnu zanimljivost nekih krajeva Hrvatske, podsjetila je na nakurnjake, koje je svaka žena morala isplesti svom muškarcu prije stupanja u brak.

Izložba “Zaviri ispod – donje rublje i higijena” već je bila predstavljena u 11 mjesta u Hrvatskoj u Kutini, Križu, Đurđevcu, Zagrebu, Kumrovcu, Vrbovcu, Đakovu i Petrinji, a dogovoreno je predstavljanje i u Vukovaru, Novoj Kapeli, Novoj Gradišci i Subotici. Intrigantnim naslovom i bogatom zbirkom ta je izložba privlačila pažnju u svim mjestima gdje je gostovala, a osebujno predstavljanje autorice izložbe kustosice Slavice Moslavac, svakom se posjetitelju urezalo u pamćenje kao osebujno predstavljanje tog važnog dijela odjeće.