Udruga hrvatskih branitelja Albanske nacionalnosti SMŽ

Očuvanje vrijednosti Domovinskog rata i očuvanje uspomene na hrvatske branitelje albanske nacionalnosti i njihov doprinos u uspostavi samostalne i slobodne Hrvatske ciljevi su novoosnovane Udruge hrvatskih branitelja albanske nacionalnosti Sisačko-moslavačke županije.
Na osnivačkoj skupštini predsjednik inicijativnog odbora Mark Gojani, veteran Domovinskog rata iz Kutine istaknuo je kako je Hrvatska druga Domovina za brojne Albance te su dali veliki doprinos u obrani Hrvatske. Zato se ukazala potreba za osnivanje Udruge branitelja albanske nacionalnosti.

Mark Gojani, predsjednik Inicijativnog odbora za osnivanje Udruge hrvatskih branitelja albanske nacionalnosti SMŽ

Demokratski savez Albanaca u Hrvatskoj odmah na početku Domovinskog rata u dogovoru sa tadašnjim ministrom obrane Gojkom Šuškom osnovao je samostalnu brigadu Hrvatske vojske branitelja albanske nacionalnosti. Brigada Albanaca osnovana je i u Sisačko-moslavačkoj županiji pod zapovjedništvom Jadranka Grbića. Na to je podsjetio Ton Marku, dugogodišnji predsjednik Demokratskog saveza Albanca u Hrvatskoj i predsjednik Unije Albanaca u Hrvatskoj. „Kad je počeo rat u Hrvatskoj, Albanci u Hrvatskoj znali su što trebaju učiniti. Branili smo Hrvatsku kao našu Domovinu.“, istaknuo je Ton Marku.

Ton Marku, predsjednik Unije Albanaca u Hrvatskoj

Uz branitelje albanske nacionalnosti u redovima Hrvatske vojske, Ton Marku dodaje kako su Albanci u Hrvatskoj u Domovinskom ratu pomagali i materijalno. Posebno ističe veliki doprinos pekara koji su svakodnevno pekli kruh za hrvatske branitelje. Ton Marku podsjeća kako su Albanci doprinos Domovinskom ratu dali i tako što su pobjegli iz JNA. „7300 Albanaca pobjeglo je iz JNA i odbilo se boriti protiv Hrvatske. Sve smo ih primili, Sa sobom su ponijeli i naoružanje. Tako je jedan od prebjega iz JNA albanske nacionalnosti u Osijeku Hrvatskoj vojsci dovezao i tenk. Velik je to i značajan doprinos Domovinskom ratu.“, rekao je Ton Marku.

Rama Cervadiku, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja albanske nacionalnosti SMŽ

Na osnivačkoj skupštini Udruge hrvatskih branitelja albanske nacionalnosti za predsjednika je izabran Rama Cervadiku. Dragovoljac Domovinskog rata, pripadnik Brigade Albanaca i 57. brigade Marijan Celjak te borac Kosovske armije na Kosovu ponosni je hrvatski branitelj te je aktivan u promicanju vrijednosti Domovinskog rata i očuvanja digniteta hrvatskih branitelja. Zato mu je i velika čast biti predsjednikom hrvatskih branitelja albanske nacionalnosti.

Rama Cervadiku, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja albanske nacionalnosti SMŽ

Hrvatski branitelji albanske nacionalnosti u Hrvatskoj regulirali su svoja braniteljska prava. Jedan dio uključio se u obranu Kosova pa nisu regulirali status hrvatskih državljana. Sudionici osnivačke skupštine hrvatskih branitelja albanske nacionalnosti obavješteni su kako se taj problem rješava i nadaju se skorom pozitivnom rješenje. Nakon osnivačke skupštine Udruga hrvatskih branitelja albanske nacionalnosti započet će sa svojim radom i aktivnosti u promociji i očuvanju digniteta hrvatskih branitelja i branitelja albanske nacionalnosti.