Skupština Udruge pčelara Metvica Kutina

Prošla, 2018. godina bila je najbolja medna godina u posljednjih 10 godina. Ipak, pčelari iz Udruge pčelara Metvica Kutina nisu u potpunosti zadovoljni jer se i dalje susreću s višegodišnjim problemima od plasmana i prodaje meda, velikog uvoza meda sumnjive kvalitete, izostanka potpora, nesporazuma s županjskim i državnim savezom pčelara. O tome se govorilo na godišnjoj skupštini Udruge pčelara Metvica Kutina te je rad Udruge ocijenjen dobrim, jer na brojnim sastancima, predavanjima i ostalim aktivnostima nastojalo pomoći problema u rješavanju tih problema pčelara.
Predsjednik Udruge Ivo Lončarević posebno je istaknuo izložbu „Zašto je pčela važnija od čovjeka?“ u Muzeju Moslavine kojem je zahvalio na organizaciji te izložbe. „Izložbu je vidio veliki broj građana i što je posebno važno veliki broj učenika iz svih kutinskih škola. Oni su tako upoznali svijet pčela koje su od velike važnost za opstanak ljudi.“, naglasio je predsjednik Udruge pčelara Metvica Kutina Ivo Lončarević te je dodao kako Udruga sudjeluje i u ostalim manifestacijama u Kutini te na brojnim sajmovima meda u Hrvatskoj.
Ivo Lončarević kao posebno vrijednu aktivnost Udruge istaknuo je suradnju sa LAG-om Moslavina i sudjelovanju u EU projektu Bee Friends sa poljskim pčelarima. Pčelari iz Kutine, Popovače, s područja LAG-a bili su gosti u Poljskoj te su se upoznali s pčelarima i njihovim europskim iskustvima. Već ovog mjeseca pčelari iz Poljske dolaze u Kutinu i kutinski i moslavački pčelari očekuju nastavak dobre suradnje s pčelarima iz Poljske.
Tomislav Potočki, povjerenik pašnog reda rekao je kako je na području Grada Kutine u evidenciji pašnog reda 55 pčelara sa 2840 košnica. „Nisu svi pčelari u ovoj evidenciji, ali je u odnosu na prošlu godinu broj košnica povećan za oko 500 košnica. Dobro je da se povećava broj pčelara. Možda možemo uvesti med iz Kine, ali ne možemo uvesti oprašivanje i zato je dobro da imamo što više pčela.“, naglasio je Tomislav Potočki.
Pčelari su prošle godie imali dosta problema i sa varoom, bolesti pčela, cijene meda padaju zbog velikog uvoza, a nacionalnu staklenku za med ne mogu dobiti svi medari, upozoreno je na skupštini. Nacionalna staklena za med je dobar projekt s ciljem promocije domaćeg, kvalitetnog, prirodnog meda. Kako bi dobili tu staklenku, koja je jamac kvalitete i izvornosti medari moraju zadovoljiti uvjete koje je propisalo Ministarstvo poljoprivrede. „Projekt je po uzoru na Sloveniju započeo Hrvatski pčelarski savez, ali zbog nedostatka financija projekt je preuzelo Ministarstvo koje je postavilo pravila i uvjete dobivanja nacionalne staklenke za med i mi ih moramo poštivati.“, rekao je Dražen Kocet, predstavnik moslavačkih pčelara u Hrvatskom pčelarskom savezu.
U raspravi su pčelari istaknuli i izostanak potpora pčelarima. Nacionalni program poticanja pčelarstva je pri završetku i nije polučio željene rezultate. „Sada je pred donošenjem novi Nacionalni program i trebamo dati svoje prijedloge kako bi postigli željene rezutlate.“, rekao je Dražen Kocet. Pčelari su tako predložili da se uvedu poticaji pčelarima po proizvedenom kilogramu meda, poticaji po košnici i poticaji za oprašivanje. Dražen Kocet izvijestio je kako je Marijana Petir, hrvatska zastupnica u EU parlamentu pokrenula postupak pred Europskom komisijom uvođenja poticaja za oprašivanje, ali kad će biti uvedeni ti europski poticaji teško je reći.
Anica Lenart, voditeljica LAG-a Moslavina zahvalila je pčelarima što su se uključili u EU projekt Bee Friends te je izrazila zadovoljstvo što se o europskim iskustsvima pčelara iz Poljske razgovara i na području LAG-a Moslavina. Nova prilika za boljeupoznavanje i razmjenu iskustva već je za tjedan dana kada će pčelari iz Poljske boraviti u uzvratnom posjetu Kutni i LAG-u Moslavina.
Udruga pčelara Metvica na kraju je godišnje skupštine usvojila program rada uz naglasak kako udruga i svi pčelari trebaju biti proaktivniji kako bi poboljšali položaj pčelara i pčelarstva te se oduprli konkurenciji jeftinog uvoznog meda sumnjivog porijekla i kvalitete.