Pilot projekt “Organko” i u Dječjem vrtiću

U dječjem vrtiću “Maslačak” u starijoj C skupini “Sovice” podijeljene Organko- 16 litarske plastične kante za biootpad (ljuske krumpira, jabuka, banane,salate i sl., ali nikako ostaci hrane) i poseban prah za razgradnju i uklanjanje neugodnih mirisa.

“Organko“ je napredna i funkcionalno ustrojena posuda kojom se rješavaju problemi pri skupljanju i odvajanju bioloških otpada u kućanstvu ili na radnome mjestu.

Proces truljenja najčešći je uzrok nastanka neugodnih mirisa u otpadu. Biološki otpad ne trune u „Organku“, već fermentira bez ispuštanja neugodnih mirisa nakon dodavanja prirodnog posipa za odvajanje biootpada.
Više o “Organku” na:
http://www.gradatin.hr/wp-content/uploads/2017/09/Katalog_Organko.pdf
Organko je napravljen od recikliranih materijala, jednostavno se upotrebljava, nema neugodnog mirisa, nema kukaca te predstavlja uštedu.
Malen je i ne zauzima puno prostora, a dovoljno velik za pražnjenje samo dva puta mjesečno. Pritom je obvezno posipanje Biogenom koji omogućuje normalnu fermentaciju otpada.
Organko se već testira u kutinskim POS-ovim zgradama.

Djeca su sa zanimanjem popratila kratku edukaciju od strane direktorice EKO MOSLAVINE d.o.o. te su komentirala kako i sami kod kuće razdvajaju biootpad, a bilo je i djece koja su rekla da njihovi susjedi pale otpad. Nakon kratke edukacije pratit će se kako napreduje Organko pilot projekt EKO MOSLAVINE d.o.o..

Upravo je predškolska dob djeteta najpovoljnije životno razdoblje za usvajanje znanja i vještina o očuvanju prirode i njenih resursa te izgrađivanje pozitivnih emocija i stajališta o okolišu. Senzibiliziranje djeteta za probleme okoliša u njegovoj neposrednoj sredini, u zajednici s drugom djecom i odraslima ima perspektivu dugoročnog doprinosa pokretanju niza pozitivnih promjena u djetetovu užem i širem okružju.