Energetski obnovljeni objekti dobili uporabne dozvole

U Gradu Kutini danas su predane uporabne dozvole za 5 objekata na kojima su izvršeni radovi energetske učinkovitosti.   Energetski su obnovljene tri škole i jedan vrtić, a riječ je o dvije zgrade u OŠ Mate Lovraka, OŠ Stjepana Kefelje, OŠ Banova Jaruga, te Dječjem vrtiću Neven.


Gradonačelnik Zlatko Babić na današnjoj konferenciji za novinare zahvalio je svima koji su sudjelovali u ovom projektu, od ravnatelja škola, djelatnika gradskih odjela, škola i vrtića, RA MRAV, sve do izvođača i nadzora radova. Ravnateljima ustanova predao je uporabne dozvole po završenim projektima. “Cilj nam je bio iskoristiti sredstva EU fondova kako bi poboljšali kvalitetu rada u školama, ali i uštedjeti na energiji. Svaki objekt imao je svoje specifičnosti, različite pristupe izvođenju radova, tako da smo se susretali i s problemima, ali smo ih uspješno riješili“, rekao je Babić.
 


Ravnatelji škola izrazili su zadovoljstvo obnovom objekata. Vedrana Banda ravnateljica OŠ Mate Lovraka osvrnula se na situaciju u najstarijoj kutinskoj školi koja je sada obnovljena rekavši kako su ovom obnovom škole dobile na kvaliteti i uvjetima rada, a s druge strane postignute su značajne uštede.
 

Najskuplji dio u cjelokupnom projektu energetske obnove izveden je u OŠ Stjepana Kefelje, a ravnatelj škole Ivica Petrović zadovoljan je što je završen projekt koji već sada daje uštede na energiji od gotovo 50%. U Kefelji je projektirana vrijednost radova bila 8,9 mln kn, a ugovoreni radovi 7,4 mln kn, gotovo kao svi objekti zajedno, kaže Petrović.

 „U energetsku obnovu 5 objekata uloženo je ukupno 15,4 mln kn, od kojih je Grad Kutina uložio 4,2 mln kn, a bez povećanja proračuna teško bi to mogli realizirati“ – rekao je Babić. Dodao je kako je Kutina pred novim projektima, a to su energetska obnova Dječjeg vrtića Maslačak i zgrada gradske uprave što je ukupno vrijedno 14,6 mln kn, a grad će u tim projektima sudjelovati sa 6 mln kn. Najavljena je i rekonstrukciju Doma u Banovoj Jaruzi i Repušnici što bi bili projekti u vrijednosti od 11,1 mln kn. Pomoćnik pročelnika za gospodarstvo Mišel Novosel najavio je i druge projekte na čijim se pripremama trenutno radi. Oni uključuju obnove mjesnih domova u prigradskim naseljima,  Ilovi i Jamaricama, te rekonstrukciju objekata u Crkvenoj ul. 6, kao i zgrade kojoj su smještene udruge u ul. Augusta Šenoe 2.

 Kako je zaključeno na konferenciji za novinare ukupna trenutna ulaganja u Kutini iznose oko 50 mln kn, a Grad Kutina u njima sudjeluje sa 13,6 mln kn.