Domobrani iz Kutine i Popovače sudjelovali u obilježavanju Dana logora Stara Gradiška

Članovi Udruge Hrvatski domobran iz Kutine i Popovače sudjelovali su u obilježavanju Dana logora Stara Gradiška koje je upriličeno u organizaciji Općine i Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Podružnice Sisačko-moslavačke županije.
Logor Stara Gradiška svjedok je bolnog dijela hrvatske povijesti koji i danas podsjeća na stradanja hrvatskih branitelja i civila. Krajinski su ga zapovjednici uz pomoć JNA u Domovinskom ratu koristili za zarobljavanje Hrvata i drugog nesrpskog stanovništva Zapadne Slavonije.
Logor je zatvoren 3. veljače 1992. godine, na dan kada se obljetnica i obilježava, a kroz Staru Gradišku prošlo je 1200 logoraša, od toga 377 zatočenika u 1991. godini. Posljednji zatočenik iz logora je izašao 1. srpnja 1992. godine.
Misnom slavlju u zavjetnoj Crkvi Svetog Mihovila te komemorativnom skupu kod spomen obilježja žrtvama srpskog logora Stara Gradiška, dužnu počast iskazali su članovi Udruge Hrvatski domobran iz Kutine i Popovače.
“Kroz logor Stara Gradiška tijekom Domovinskog rata prošlo je više od tisuću osoba. Prisjetit se svake godine svih onih koji su tamnovali i ginuli u Domovinskom ratu za slobodu i suverenitet Republike Hrvatske nije naša obaveza već dužnost.“, poručili su Domobrani.

Osim podsjećanja na strahote Domovinskog rata, logor u Staroj Gradiški je i povijesno mjesto stradanja, logor koji je u vrijeme Drugog svjetskog rata bio mjesto „istrebljenja” Židova ,Srba., Roma i Hrvata, takozvani peti podlogor logora Jasenovac, zatim logor namijenjen jugoslavenskim političkim zatvorenicima, a onda i mjesto koje su u Domovinskom ratu koristili krajinski pobunjenici uz pomoć pripadnika JNA-a za zarobljavanje Hrvata i nesrpskog stanovništva s područja Zapadne Slavonije i Bosne i Hercegovine. Kroz ovaj logor prošlo je više od 1100 osoba, Hrvata, Bošnjaka i Srba koji su ovdje mučeni, ponižavani, ispitivani i koji su prolazili torture koje mogu zamisliti samo mengelovski poremećeni umovi.

Danas je Logor Stara Gradiška nijemi i oronuli svjedok boli i muka zatočenih hrvatskih branitelja i civila koji su se usprotivili velikosrpskoj agresiji i prema riječima načelnika Stare Gradiške Velimira Paušića potrebno je pokrenuti inicijativu za obnovu i spas od propadanja tog kompleksa kako bi buduće generacije mogle vidjeti kroz kakve strahote su prošli logoraši i da se takvi zločini nikada više u povijesti čovječanstva ne ponove. Nažalost unatoč stalnom podsjećanju na ovu činjenicu i inicijativu za obnovu nema novca.Zapravo iz dana u dan zatvor sve više propada i prijeti urušavanju do temelja. Neki logoraši koji su ovdje prošli torture kažu da će urušavanjem kompleksa zgrada biti zatrpane i samice u kojima su po „kazni” provodili dane i dane u vodi do grla. Preživjeli logoraši iz svih krajeva Hrvatske i BiH su došli odati počast žrtvama i prisjetiti se strahota koje su podnijeli u ovom logoru.