Na području Kutine gripa u početnom stadiju


Iako se na razini države govori o epidemiji gripe, ona se u raznim područjima Hrvatske kreće različitim intenzitetom.
  Među njazahvaćenijima su područja Dubrovačko – neretvanske i Splitsko – dalmatinske županije, dok je zahvaćenost stanovništva gripom manja na području Sisačko moslavačke županije.
 Kako saznajemo od dr. Marije Starčević, epidemiologinje kutinske Ispostave Zavoda za javno zdravstvo Sisačko moslavačke županije, u Kutini je dosad zabilježeno 10 slučajeva gripe. “Naravno govorimo o prijavljenim slučajevima gripe, te je sigurno da oboljelih ima više. Obzirom na broj oboljelih ovo se smatra početkom gripe. Njezina uzlazna putanja obično se događa u tjednima povratka učenika u školske klupe i građana sa skijanja”, rekla je dr. Starčević.


dr. Marija Starčević, epidemiologinja

 Dobra vijest za one koji se žele cijepiti protiv gripe je da cjepiva još ima, a cijepljenje je moguće obaviti u ambulantama Zavoda za javno zdravstvo SMŽ koji ima svoju Ispostavu u Kutini i Novskoj. Građani koji se odluče sada cijepiti mogu se prijaviti u Zavod za javno zdravstvo SMŽ ili u Ispostave u Kutini ili Novskoj, ili pak svom nadležnom liječniku. Za stjecanje imuniteta potrebno je oko dva tjedna ukoliko se do tada oosba ne zarazi virusom gripe.