Popovačka nova škola nominirana za europsku nagradu

Početkom prosinca Europska komisija i Fundació Mies van der Rohe objavili su popis nominiranih radova za nagradu Europske unije za suvremenu arhitekturu 2019. – Nagrada Mies van der Rohe među kojima se nalazi i popovačka nova osnovna škola sa športskom dvoranom.

Za ovu prestižnu nagradu natječe se 383 radova iz 238 gradova u 38 zemalja, a koje je imenovalo 76 neovisnih stručnjaka, nacionalnih arhitektonskih udruga i Savjetodavnog odbora za nagrade.
Žiri koji sačinjavaju Dorte Mandrup (predsjednica), Frank McDonald, María Langarita, Kamiel Klaasse, Ştefan Ghenciulescu, Angelika Fitz i George Arbid izabrat će prvo 40 projekata koji će biti objavljeni 16. siječnja 2019. i zatim pet finalista 13. veljače 2019.
Dodjela nagrade održat će se 7. svibnja 2019. godine u Barceloni.

Opis projekta

Mia Roth i Tonči Čerina – Osnovna škola Zorke Sever

skola 1 1
Škola u Popovači, smještena na prazno polje rubne zone usitnjenog mjerila, uspostavlja novi koordinatni sustav: dispozicija škole definira njegovo ishodište u kvadrantima novog javnog prostora. Ulaskom u netaknutu ravnicu između potoka i ceste, velika zgrada uvlači zajednicu u svoja programska polja.

skola 2 2

Škola je koncipirana kao binuklearni kompleks dvorane i škole, organiziran oko osnovnih pristupnih puteva i pripadajućih zajedničkih prostora. S dvije stope na tlu, povezana učioničkom kralježnicom na katu, škola reagira na mjerila i rituale okoline te uspostavlja prostornu točku identifikacije zajednice. Raznovrsne potrebe velikog programa u pitomom okruženju su obavijene augmentiranim dvostrešnim krovom kontinuirane brončane ovojnice.

skola 3 3

Glavni pristupi su istodobno i mjesta okupljanja na ulazu u školu i dvoranu, artikulirani i objedinjeni hipertrofiranim trijemom. Pješačkim prodorom do sportskog dijela parcele na sjeveru omogućeno je korištenje igrališta i u vannastavno vrijeme, te povezivanje s planiranom rekreacijskom zonom. Zasebne cjeline vanjskih sadržaja zajedno s visokim zelenilom parkova uklopljeni su u jedinstveno urbanističko-hortikulturno rješenje: otoci šume, vrtova, sportskih terena ili parkinga ističu se u popovačkom krajoliku različitošću materijala kao novi oblik kultiviranog pejzaža.

skola 4 4

skola 5 5

Volumeni slijede koordinatni sustav kojeg uspostavljaju pristupne osi svake skupine korisnika, povezani nizom učionica okrenutih pejzažu i galerija orijentiranih na unutrašnji krajolik voida PVNa i dvorane. Dnevno svjetlo u učionicama modulirano je kombinacijom sklopivih perforiranih brise-soleila i tamburima kružnih nadsvjetala. Monokromatski materijali – konstrukcija, poliuretanski podovi i asfaltne površine – su neutralna podloga žarištima okupljanja ili slobodnih intervencija koje naseljavaju prostor tijekom školskog života.

skola 6 6

Popovača je uoči raspisa javnog arhitektonskog natječaja, 2007. godine, bila hrvatska natalitetna perjanica koja je brojnu djecu razvozila autobusima u obližnje škole jer je lokalna bila premalena. Gradnja je započela 2013.

skola 7 7

lokacija: Popovača
autori: Mia Roth i Tonči Čerina
suradnici: Tajana Jaklenec, Nebojša Weiner
godina projekta: 2007.
godina realizacije: 2018.
površina lokacije: 50 000 m2
bruto površina: 8 000 m2
klijent: Grad Popovača i Sisačko-moslavačka županija
konstrukcija: BB structuralis, Alen Batista
projekt instalacija: IPRO Inženjering
hortikultura: Tanja Herr
izvoditelj: Gradnja d.o.o.

fotografije: Marko Mihaljević
fotografija dronom: Luka Korla