Popovača i Velika Ludina dobitnici WiFi4EU vaučera

Grad Popovača i Općina Velika Ludina nalaze se među 200 gradova i općina iz Hrvatske koji su dobili vaučere od 15 tisuća eura. WiFi4EU vaučeri mogu se koristiti za za instaliranje pristupnik točaka za Wi-Fi na javnim mjestima kako što su gradske vijećnice, knjižnice, muzeji, parkovi, trgovi i druga mjesta od javnog interesa.

Hrvatska je iz fonda Europske unije namijenjenog inicijativi WiFi4EU povukla tri milijuna i 360 tisuća eura u prvom krugu podjele pripadajućih vaučera. Za vaučere se kandidiralo 336 hrvatskih gradova i općina, od čega su po 15 000 eura poticaja EU, što je maksimalna vrijednost vaučera, ostvarila njih 224.

Croatia – WiFi4EU

Europska komisija je objavila rezultate prvog poziva na podnošenje prijedloga za WiFi4EU koji je trajao od 7. do 9. studenoga. Odabrano je 2800 gradova i općina od kojih i dodijeljeni su im vaučeri WiFi4EU vrijedni 15 000 eura.

Povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo Mariya Gabriel ovim je riječima pozdravila objavu: „Zahvaljujući prvom pozivu WiFi4EU 2800 općina širom EU-a tisućama će Europljana i posjetitelja moći ponuditi besplatan pristup internetu na javnim mjestima. Građani će u svakodnevnom životu imati još veće mogućnosti povezivanja. Odabrane su općine iz svih dijelova Europe. Poboljšanje povezivosti u EU-u ključan je dio naše strategije jedinstvenog digitalnog tržišta, a WiFi4EU još je jedan konkretan korak prema tome da od njega koristi imaju svi. Mnogo više Europljana dobit će besplatan pristup internetu, što će im omogućiti da bolje komuniciraju i dati nove mogućnosti za povezivanje, a to će pak ojačati društvo i gospodarstvo EU-a.”

Više od 60 posto jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj prijavilo se na ovaj natječaj. Javni pristup besplatnom bežičnom internetu tek je jedan od koraka u omogućavanju pristupa internetu za sve građane Republike Hrvatske, kako bismo pomogli daljnju digitalizaciju i prelazak cijele zemlje u četvrto industrijsko doba – izjavio je Tonino Picula, zastupnik u Europskome parlamentu koji je organizirao javnu promociju inicijative WiFi4EU u Hrvatskoj.

Europska unija financira troškove opreme i instaliranja pristupnih točaka bežičnom internetu, a gradovi i općine koji su priskrbili vaučere obvezali su se na financiranje povezivosti, odnosno internetske pretplate, i održavanje opreme za bežični internet građanima i posjetiteljima, u trajanju od najmanje tri godine.

Ukupni budžet inicijative WiFi4EU je 120 milijuna eura, a plan Europske komisije je da taj novac, odnosno vaučere, podijeli do 2020..

Do zaključenja inicijative WiFi4EU biti će priređena još tri kruga dodjele vaučera, o čemu se sve informacije mogu dobiti na istoimenom portalu EU i u uredu eurozastupnika Picule. Zanimljivo je da se radi o bespovratnim poticajima koje mogu zatražiti i gradovi i općine europskih zemalje koje nisu članice EU, poput Norveške i Islanda, ali su u europskom ekonomskom prostoru (EEA).