Pastoralni pohod biskupa Košića Gornjoj Jelenskoj

Sisački biskup Vlado Košić pastoralno je pohodio u četvrtak 29. studenoga i u nedjelju 2. prosinca župu Gornja Jelenska. Tom prigodom biskup je posjetio Područnu školu Gornja Jelenska, te kapelu Sv. Josipa u Moslavačkoj Slatini, a susreo se i s Ekonomskim i pastoralnim vijećem te zajednicama vjernika i župljanima. Pastoralni pohod završio je u nedjelju 2. prosinca svečanim misnim slavljem u župnoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja koje je predvodio u zajedništvu s domaćim župnikom vlč. Marijanom Korenom koji je na početku u ime župljana zahvalio biskupu na susretima, brizi i molitvi za ovu župu.

U homiliji biskup je poručio okupljenima kako ovakvi susreti trebaju prije svega učvrstiti sve u vjeri. „Moja je zadaća da učvršćujem u vjeri vas, braću i sestru, ali moram reći da vi još više učvršćujete u vjeri i mene te mi dajete snage za daljnje djelovanje. Ovakva međusobna povezanost je iznimno važna te vas potičem da tako podupirete, prihvaćate i surađujete sa svojim župnikom koji vas po sakramentu sv. Reda okuplja na zajedništvo, dijeli sakramente i predvodi u raznim drugim aktivnostima i pobožnostima te se brine za vaš duhovni napredak“.

Govoreći o čitanjima biskup je rekao kako nas današnja Riječ Božja potiče da razmišljamo i radujemo se skorom Kristovom dolasku. „Nada koju posebno ovo vrijeme adventa nosi sa sobom je nada Kristova dolaska. Krist je već došao prije 2018 godina, ali i iznova nam dolazi svaki puta u svetoj Misi, sakramentima i neprestano je s nama i na našem životnom putu. Što bi vrijedilo da je Isus došao tamo negdje u nekoj dalekoj Palestini ili da su ga vidjeli ovdje ili ondje u Europi, ako ne bi došao svakome od nas u Hrvatskoj i ovdje u Gornjoj Jelenskoj te ako mu ja nisam zaželio dobrodošlicu i ako On nije moj Kralj? Prošle smo nedjelje slavili blagdan Krista Kralja svega svijeta koji vlada ljudskim srcima onih ljudi koji žele za njim poći. On ne nameće svoju vlast nikakvom silom, on poziva i nudi Kraljevstvo nebesko i sve one duhovne darove koji su nam potrebni da bismo mirno i dostojanstveno živjeli na ovom svijetu. Na nama je da se odazovemo te da s radošću i svojom voljom prihvatimo biti dionici njegova kraljevstva“, poručio je biskup.

Biskup je iznio i zabrinutost za tešku demografsku situaciju u ovoj župi gdje se u 10 godina prepolovio broj djece u školi i pozvao sve okupljene na razmišljanje i akciju kako ne bi izumrla ova „sveta zemlja Jelenska“. Pojasnivši ovaj pojam biskup je istaknuo kako on dolazi od velikog broja časnih sestara i svećenika koji su ponikli iz ove župe. „Ako se u deset godina prepolovio broj djece, što će biti u sljedećih deset godina? Kako je znao reći kard. Josip Bozanić ‘narod koji se zatvara pred djecom, zatvara se pred budućnosti’. Doista, bilo bi žalosno da nestane ova vaša župa i da se žar duhovnih zvanja ugasi. Potrebno je stvoriti ozračje otvorenosti životu cijele župe kako bi ona imala budućnost, ali i ozračje poticaja na duhovna zvanja kako bi odavde nikla zvanja novih časnih sestara i svećenika“, rekao je biskup upozorivši da je život Božji dar koji se ne smije gušiti niti uništavati.