Novi sustav gospodarenja otpadom za kvalitetniju uslugu i zaštitu okoliša

Sukladno Uredbi Vladi RH o održivom gospodarenju otpadom i Grad Kutina je uveo novi sustav prikupljanja otpada. Cilj je novog sustava što više izdvojiti korisnog otpada i smanjiti količine mješanog, neupotrebljivog komunalnog otpada. Tako su u Kutini ovog mjeseca postavljeni i polupodzemni spremnici u blizini stambenih zgrada za odvojeno sakupljanje biorazgradivog i mješanog komunalnog otpada.

VIDEO: izjava Zlatka Babića, gradonačelnika Kutine

izjava Adrijane Cvrtila

Gradonačelnik Kutine na konferenciji za novinare podsjetio je da građani u svojim kućanstvima odvojeno sakupljaju papir i plastiku te je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim napretkom u uvođenju novog sustava gospodarenja komunalnim otpadom. „Cilj nam je imati održiv sustav na zadovoljstvo građana te sustav koji će omogućiti stabilno poslovanje naše komunalne tvrtke.“, rekao je Zlatko Babić, gradonačelnik Kutine.

 Zlatko BABIĆ

Grad Kutina ima jedno od najsuvremenijih i najboljih odlagališta otpada u Hrvatskoj na kojem se odlaže komunalni otpad s područja Grada Kutine, Grada Popovače i Općine Velika Ludina koji su suvlasnici zajedničke komunalne tvrtek koja upravlja odlagalište. Odlagalište je sanirano i uređeno 2009. godine, a 2011. započelo je dovoženje komunalnog otpada na odlagalište u Kutinu iz drugih gradova i općine u Hrvatskoj. Gradonačelnik Kutine najavio je kako će se to i nastaviti.

Zlatko BABIĆ

Na četiri lokacije u Gradu Kutini postavljeni su polupodzemni spremnici u blizini stambenih zgrada za odvojeno sakupljanje biorazgradivog otpada i mješanog komunalnog otpada. To su rješenje predlagali sami stanari iz stambenih zgrada kao najbolje, jer je u starim stambenim zgradama bilo poteškoća s odvojenim sakupljanjem biootpada. Na polupodzemne spremnike za mješani komunalni otpad postavljeni su otpadomjeri pa će biti uveden i pravedniji sustav naplate usluge odvoza otpada prema stvarno predanoj količini otpada. Građani će dobiti kartice za otpadomjere te će tako biti moguće točno očitati predanu količinu otpada za svaki stan iz stambenih zgrada i prema tome odrediti visinu varijabilnog dijela računa za uslugu odvoza otpada.

Postavljanjem polupodzemni spremnika koji zamjenjuju 5 kontejnera od 1 m3 bit će zaustavljena praksa dovoza otpada iz drugih dijelova grada i odlaganje u kontejnere kod stambenih zgrada.

Adrijan Cvrtila, direktorica Eko Moslavine izrazila je zadovoljstvo suradnjom s građanima s kojima su zajednički otklanjani svi uočeni problemi i poteškoće pa pojašnjava i jednu nedoumicu stanara u stambenim zgradama.

Adrijana CVRTILA

Direktorica poziva građane da budu pažljivi i savjesno korite otpadomjere i ostalu komunalnu opremu kako bi sustav funkcionirao na zadovoljstvo građana. Iduće godine nastavit će se ugradnja polupodzemnih spremnika u Kutini, najavila je direktorica Eko Moslavine.

Adrijana CVRTILA

Grad Kutina započeo je projekt “Infromiraj se i recikliraj” s ciljem edukacije građana o pravilnom odvojeno sakupljanju i odlaganju te zbrinjavanju komunalnog otpada. U sklopu projekta bit će organiziran čitav niz aktivnost kroz koje će građani biti upoznati sa odredbama Uredbe Vlade RH i novim sustavom gospodarenja topadom. U srijedu 19. prosinca tako će u programu Radio Moslavine biti emitirana i prva emisija u kojoj će moći sudjelovati i građani svojim pitanjima i komentarima. Direktorica Eko Moslavine, poziva građane i dalje na suradnju, kako bi sustav bio funkcionalan i održiv i prije svega na zadovoljstvo građana.

Uvođenje novog sustava gospodarenja komunalnim otpadom uz unapređenje usluge i bolje zaštite okoliša donijelo je i povećanje troškova. Uredba Vlada RH jasno kaže kako sustav mora biti održiv i osigurati stabilno poslovanje komunalnih tvrtki u vlasništvu jedinica lokalne samouprave. „Zato je povećana i cijena komunalne usluge odvoza otpada, o čemu su odluku donijela vijeća Kutine, Popovače i Velike Ludine.“, rekao je gradonačelnik Kutine Zlatko Babić

Zlatko BABIĆ

Novi sustav gospodarenja otpadom na području Kutine, Popovače i Kutine zaživjet će od prvog dana iduće godine. Uz unapređenje usluge za građane, novi je sustav i značajan doprinos zaštiti okoliša i očuvanja prirode.