“Ćeri mila” – promocija pjesmarice autorica Slavice i Lane Moslavac

U Kutinskom Muzeju Moslavine sinoć je promovirana pjesmarica «Ćeri mila», autorica kutinske etnologinje i muzejske savjetnice, Slavice Moslavac i njezine kćerke Lane Moslavac .
Promocija je održana u okruženju etnološkog postava Muzeja Moslavine te se uklopila u ukupan opus i doprinos kutinske etnologinje Slavice Moslavac njegovanju narodne baštine i tradicije koji traje dugi niz godina.
Događaj je uvodnom riječju otvorila ravnateljica Muzeja Moslavine, Jasmina Uroda Kutlić, a glazbom su ga otvorile Rusalke. Vokalni sastav djeluje pod vodstvom Slavice Moslavac ujedno i altom vokalne skupine, uz tamburicu Lane Moslavac, koja nastupa diljem Moslavine, ali i šire, pronoseći glazbenu tradiciju moslavačkog kraja u sve dijelove Hrvatske. Interes za kulturno nasljeđe Slavica Moslavac širi i van granica  Moslavine. Kako je kazala na promociji, istražuje i narodno blago Posavine, Banovine, sve do Bilogore.

Pjesmarica pod nazivom „’Ćeri mila“ zbirka je pjesmama i plesova moslavačko-posavskog kraja, nastalih i izvođenih tijekom 19. i 20. stoljeća,  kojom Vokalna skupina Rusalke nastoji za buduće naraštaje ostaviti zapisano glazbeno blago koje se danas izvodi ili se izvodilo na smotrama izvornog folklora, etnografskim i kulturno-povijesnim izložbama, političkim događanjima i raznim kulturnim manifestacijama. Pjesmarica sadržava sedamdesetak pjesama i plesova Moslavine i Hrvatske Posavine, crteže  i vinjete Želimira Šiška, Ivana Milata, Zorke Sever, Vlatke Vidiček Dam, te tridesetak fotografija glazbala, svirača, plesača, kao i fotografije članica Vokalne skupine Rusalke, sa raznih plesno-pjevanih nastupa nastalih tijekom prošlog vremena. Uz to sadrži i kinetografske zapise plesova koje je za ovu prigodu načinio etnokoreolog Goran Knežević.

Promociji su nazočili brojni uzvanici iz područja kulture, od muzikologa Tomislava Habulina, predstavnika Zajednice Udruga u kulturi SMŽ Ivana Mužeka, tajnice u Odjelu za društvene djelatnosti SMŽ Vesne Mesić, do književnice i novinarke Božice Brkan. U ime Grada Kutine obratila se zamjenica gradonačelnika Sonja Repić riječima podrške na njegovanju tradicije i kulturne ostavštine za generacije koje dolaze.  O samom modelu glazbene interpretacije u uvodnom dijelu pjesmarice govori Tomislav Habulin koji se i obratio prisutnima riječima hvale kako za uradak koji će trajno ostati u nasljeđu onih koji  njeguju narodnu baštinu, tako i za prenošenje ljubavi prema tradicijskoj glazbi s majke na kćer, hvaleći pritom Lanu Moslavac i njezin doprinos u ovom projektu.

U glazbenom dijelu programa uz VS Rusalke sudjelovale su i KUD Ivančice iz Kutine, te VS Etno Siscia iz Siska koje su također odlično prezentirale tradicijsku pjesmu.  Slavica Moslavac zahvalila je svojoj kćeri Lani, te suprugu, na najljepši način, naslovom knjige koja ima višestruko značenje, a koja će zasigurno doživjeti još promocija u Sisačko moslavačkoj županiji.