Svečana sjednica uz Dan grada Kutine – Đuro Butina i Matija Sloup dobitnici nagrada

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća Kutine tradicionalno je obilježen Dan grada, odnosno 762. obljetnica od prvog pisanog spomena imena Kutine.

Sjednicu je u nazočnosti brojnih gostiju s lokalne, županijske i državne razine otvorio predsjednik Gradskog vijeća Kutine Davor Kljakić Rezmirao je ukratko rad Gradskog vijeća u proteklom razdoblju, te naveo projekte realizirane u posljednjih nekoliko mjeseci poput otvaranja Poduzetničkog inkubatora, KLIK PAR-a, te završetka energetske obnove škola i vrtića.

«U 14 održanih sjednica Gradskog vijeća odluke smo donijeli kroz konstruktivnu raspravu, te možemo reći da smo ponosni zbog napretka u radu Gradskog vijeća. To je znak tolerancije, a s ciljem postizanja zajedništva u prevladavanju negativnih kretanja u gospodarstvu, te zaustavljanja iseljavanja, za što nije dovoljan jedan mandat. Treba dugoročno planirati i dosljedno raditi na ostvarenju tih ciljeva», rekao je Kljakić.

Na svečanoj sjednici tradicionalno se obratio i predsjednik Dječjeg gradskog vijeća Kutine, Gabrijel Grediček, koji je u svom jasno artikuliranom govoru zahvalio na porastu standarda u školama i vrtićima, naglasivši kako djeca i mladi Kutine vole svoj grad, te kako iz njega ne bi željeli otići, za što treba nastaviti razvijati uvjete za njihov ostanak.

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić zahvalio je svim prisutnima na zajedničkom sudjelovanju u razvoju Kutine koji, kako je rekao, ide u smjeru razvoja gospodarstva. «Ključni projekt u narednom razdoblju je projekt Aglomeracije vrijedan 380 mln kn koji će se financirati većim dijelom iz EU fondova, a s ciljem izgradnje vodovoda u prigradskim naseljima. Izgradnja zgrade za naše branitelje drugi je veliki projekt s ciljem zbrinjavanja njihovog stambenog pitanja, a u zgradi će biti mogućnosti kupnje stanova za mlade obitelji po POS modelu», navodi gradonačelnik. Izdvaja nastavak ulaganja u poslovne zone, te industrijsko logističku zonu gdje uskoro, kako ističe, očekuje i vidljive rezultate, obilaznicu itd.
Od kapitalnih projekata u narednoj godini izdvaja energetsku obnovu zgrade Gradske uprave, vrtića Maslačak, reciklažno dvorište, most na trgu, pješačko biciklističku stazu do Kutinske Slatine. U svom govoru osvrnuo se i na Petrokemiju, čestitao novom predsjedniku Uprave Davoru Žmegaču, te zahvalio Vladi RH na uspješno provedenom procesu dokapitalizacije u koju je uloženo puno truda kako bi sačuvala svoju opstojnost.

Ministar gospodarstva Darko Horvat u svom je obraćanju rekao da Hrvatska i Kutina imaju budućnost što je, kako ističe, pokazano na primjeru Petrokemije, te dodao: «Vlada ustrajno radi na akcijskom planu za ukidanje administrativnih barijera kako bi realni sektor prodisao, a državni dužnosnici nemaju radnog vremena jer moramo stvarati uvjete za prosperitet i želju da nitko ne ode iz Hrvatske», zaključio je ministar.
Kao izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović skupu s obratio i sisačko moslavački župan Ivo Žinić koji je rekao kako Kutina ide u dobrom smjeru, obećao izgradnju Doma za umirovljenike i kvalitetnije uvjete zdravstvene zaštite.

Skupu su se obratile i pomoćnica ministra uprave, Zrinka Bulić, europarlamentarka Marijana Petir, te saborska zastupnica Željka Josić kao izaslanica predsjednika sabora. U njihovom govorima mogla se iščitati podrška gradonačelniku u razvoju grada, te želja da Kutina opstane kao središte Moslavine koje ima snažnih potencijala na svim područjima.
Dan grada Kutinčanima su čestitali i gosti iz prijateljskih gradova Orašja, bugarskog Dimitrovgrada, te Francuske s kojima je prijateljstvo sklopljeno nedavnim uspješnim boravkom KUD-a Ivančice u Francuskoj.
Nagrade uz dan grada ove godine dobili su Đuro Butina Đuka za više od 60 godina dug rad na području kulture i umjetnosti. Godišnja nagrada grada pripala je Matiji Sloupu za njegove sportske uspjehe gdje je kao paraolimpijac osvojio zlatnu medalju u bacanju kugle na EP u Berlinu, ali i druge nagrade i priznanja te je na taj način pronio i ime Kutine u svijetu.
Đuro Butina u svom se podužem govoru osvrnuo na Kutinu nekada dočaravajući prisutnima kako je to izgledalo iz njegove baze, Lonjskog polja i Trebeža, njegove trajne likovne inspiracije, ali i sa kazališnih dasaka nekadašnje Moslavine.
Matija Sloup zahvalio je ovom prilikom svom treneru Mihovilu Renduliću, te obitelji na svesrdnoj podršci, a gradu Kutini što je prepoznao njegov trud i njegove rezultate, te najavio pripreme za nova natjecanja.
Dan grada uveličali su svojim nastupom Lucija Šestić i Ivan Lacko, te zbor OGŠ Borisa Papandopula, te sjajni M 18 koji su svojim nastupom oduševili prisutne.