Petrokemija u privatnom vlasništvu, čist start u drugi krug

Petrokemija je uspješno dokapitalizirana te je od državne postala privatna tvrtka u većinskom vlasništvu Ine i PPD-a, koji su preko partnerske tvrtke Terra mineralna gnojiva uplatili 300 mil. kn te su tako stekli više od 50% vlasništva i pripadajuća upravljačka prava.

U dokapitalizaciji Petrokemije prikupljeno je ukupno 450 mil. kn svježeg kapitala, a država je ostala suvlasnik Petrokemije sa udjelom oko 26%.

Glavna skupština Petrokemije d.d. sukladno promjenama vlasničke strukture donijela je odluke o imenovanjima nove uprave i Nadzornog odbora Petrokemije.

Uprava Petrokemije d.d. Kutina: Goran Pleše, Krešimir Rendeli, Davor Žmegač, predsjednik i Peter Suba.

Za predsjednika nove četveročlane uprave Petrokemije d.d. imenovan je Davor Žmegač, dosadašnji član Uprave i bivši gradonačelnik Kutine u dva mandata. Članovi Uprave Petrokemije su: Krešimir Rendeli, Goran Pleše i Peter Suba.

Skupština je izabrala i novi Nadzorni odbor, za predsjednika je izabran Šandor Fasimon, Sabina Škrtić, članica Uprave tvrtke Energia Naturalis, Gabor Horvath, glavni financijski direktor INA d.d., Mijo Šepak, direktor Moslavine d.o.o. Kutina, Pavao Vujnovac, predsjednik Uprave Prvog plinarskog društva (PPD), Tomislav Pokaz, savjetnik Predsjednika Vlade Republike Hrvatske  i Željko Klaus, predstavnik radnika Petrokemije.

Davor Žmegač, predsjednik Uprave Petrokemije dd VIDEO: prva izjava novinarima nakon imenovanja

Novi predsjednik Uprave Petrokemije DD Davor Žmegač u prvoj izjavi novinarima nakon izbora naglasio je kako je za uspješnu dokapitalizaciju Petrokemije ključna bila uloga Vlade RH. „Petrokemija je na novom početku i kreće u drugi krug.“, rekao je predsjednik Uprave Petrokemije DD

 Davor ŽMEGAČ

U priopćenju iz INA-e nakon dokapitalizacije Petrokemije ističe se kako je „cilj ove investicije osigurati nastavak i razvoj proizvodnje umjetnih gnojiva u Petrokemiji. Partneri će surađivati u dobroj vjeri te ulagati trud kako bi omogućili da Petrokemija bude sposobna nastaviti sa svojim aktivnostima. Stoga će se Ina i PPD u narednom razdoblju usmjeriti na poboljšanje trenutnog financijskog položaja Petrokemije kroz poboljšanje proizvodnog portfelja, postizanje održivih troškova poslovanja, refinanciranje naslijeđenih dugova te daljnju optimizaciju procesa.

Sandor Fasimon, predsjednik NO Petrokemije i Predsjednik Uprave INA d.d.

Predsjednik Uprave Ine i predsjednik Nadzornog odbora Petrokemije Šandor Fasimon, rekao kako je Ina još jednom dokazala kako je stabilan i pouzdan partner Petrokemije, kao i cijelog hrvatskog gospodarstva te lokalne zajednice. ‘Zajedno s našim partnerima možemo osigurati održivi i tržišno orijentirani razvoj poslovanja Petrokemije, na korist kompaniji i gospodarstvu’, rekao je Šandor Fasimon, predsjednik Uprave Ine.

Pavao Vujnovac, vlasnik i direktor Prvog plinarskog društva

Vlasnik i direktor PPD-a Pavao Vujnovac je rekao: ‘Posljednjih je godina PPD značajno doprinosio održanju proizvodnje u Petrokemiji. Potpisom ugovora o dokapitalizaciji i provedbom ove transakcije, tome smo, unatoč svim poteškoćama, ostali dosljedni. Kao hrvatska tvrtka spremni smo uložiti svoje znanje i kapital u najboljem interesu Petrokemije i Kutine, a time i hrvatskog gospodarstva kojem je neophodan tehnološki i poslovni razvoj. Vjerujemo da ćemo u suradnji s našim partnerima osigurati dugoročnu opstojnost Petrokemije’, naglasio je vlasnik i predsjednik Uprave PPD-a.

Davor Rakić, povjerenik Sindikat EKN Petrokemije VIDEO: izjava novinarima nakon dokapitalizacije Petrokemije d.d.

U dugom procesu dokapitalizacije Petrokemije d.d. podršku procesu davali su Sindikati i radnici. Vlada RH, pred nove je investitore postavila uvjet zadržavanja proizvodnje i očuvanje radnih mjesta. Povjerenik Sindikata EKN u Petrokemiji Davor Rakić, nakon uspješne dokapitalizacije Petrokemije istaknuo je kako su radnici svjesni novih okolnosti i zadataka koji se postavljaju pred njih.

 Davor RAKIĆ

Darko Horvat, ministar gospodarstva u Vladi RH

Ministar gospodarstva Darko Horvat pozdravio je uspješnu dokapitalizaciju Petrokemije te je naglasio kako idućih 10 godina država neće smjeti intervenirati i pomoći Petrokemiji bude li poteškoća u poslovanju. Ministar gospodarstva najavio je kako će već iduće godine u Petrokemiji biti otpuštanja radnika.

Željko Klaus, predsjednik Sindikata EKN i član NO Petrokemije

Glasine o otpuštanju 300 radnika u Petrokemiji potvrdio je Željko Klaus, predsjednik Sindikata EKN Hrvatske i član Nadzornog odbora Petrokemije Željko Klaus. „Nećemo ljude bacati na ulicu. Iz Petrokemije će se odlaziti ljudski. Petrokemija će zapošljavati jer trebamo mlade radnike, a srećom iz Kutine nisu svi otišli u Irsku i Njemački. “, poručio je Željko Klaus.

Mogućnost otpuštanja radnika u Petrokemiji komentirao je i predsjednik Uprave Davor Žmegač te je istaknuo najvažnije zadatke Petrokemije nakon dokapitalizacije.

T130 Davor ŽMEGAČ

Petrokemija je na novom početku s brojnim izazovima. U Petrokemiji su svi uvjereni da uz iskustvo i znanje mogu odgovoriti svim izazovima te biti uspješna i profitabilna tvrtka.

dav