Istinita priča o herojstvu pripadnika HOS-a

U Kutini je prikazan dokumentarni film Štafeta smrti. Zamjenik gradonačelnika Kutine Damir Markuš izrazio je zadovoljstvo što se i u Kutini prikazuje ovaj film, koji donosi priču o 11 pripadnika HOS-a koji su branili Bogdanovce i u pokušaju proboja proveli 12 dana u minskom polju. U Kutini je film prikazan 38., a dvorana kutinskog kina bila je posljednja do popunjenog mjesta. Hrvatski branitelji izrazili su zadovoljstvo zbog zanimanja Kutinčana za film, jer tako se čuva i promiče istina o Domovinskom ratu te se iskazuje poštovanje hrvatskim braniteljima.

Damir Markuš i Ivica Jurčan

„Štafeta smrti“, dokumentarni je film scenaristice i redateljice Nade Prkačin snimljen u produkciji Laudato TV. Film kroz svjedočanstva branitelja Bogdanovaca i hrvatskih branitelja podsjeća na stvarne iz Domovinskog rata koji su se zbivali od 10. do 22. studenog 1991. u minskom polju nedaleko od Marinaca. Od 11 hrvatskih branitelja koji su te nedjelje iz okupiranih Bogdanovaca krenuli u proboj sa civilima, danas su živa samo dvojica: Ivica Jurčan i Đuro Kovačević. Oni su i glavni pripovjedači strahota kroz koje su prolazili preživjeli ali teško ranjeni sudionici „štafete smrti“.

Damir Radnić, zapovjednik HOS-a u Bogdanovci pozdravljajući Kutinčane prije projekcije filma rekao je kako je riječ o nevjerojatnom herojstvu i hrabrosti hrvatskih branitelja. „11.-orica pripadnika HOS-a iz okupiranih su Bogdanovaca 10. studenog poveli skupinu civila kroz minsko polje. Na takav očajnički, ali hrabar čin odlučili su se u trenutku kada im je ponestajalo streljiva. Nisu željeli civile predati neprijatelju niti da netko od njih pogine, nego su svjesno ginuli spašavajući druge. Dogovor je bio da ako prvi u koloni padne, vodstvo kolone preuzima slijedeći HOS-ovac. Sami su branitelji to među sobom nazvali štafetom smrti pa se i film zove tako. Život su tom prigodom izgubila sedmorica branitelja. Dvojica su umrla nakon rata, a još su živi Ivica Jurčan i Đuro Kovačević“, istaknuo je Damir Radnić te je zahvalio autorici filma na njenom radu .
Zapovjednik HOS-a u Bogdanovcima dodao je kako je film izazvao veliko zanimanje građana gdje god se prikazivao, iako je riječ o poluprivatnim projekcijama te je snimljen uz pomoć branitelja. „Da se kojim slučajem ovakav strašan događaj dogodio u bilo kojoj zemlji, do sada bi se snimilo na desetke filmova, a možda bi neki dobio i Oskara. Eto, zahvaljujući našoj Nadi Prkačin, koja se sjetila, napisala scenarij i režiju dobit ćemo dokumentarac koji govori o tom hrabrom proboju iz Bogdanovaca.“, rekao je Damir Radnić.

Sudionik štafete smrti Ivica Jurčan, nakon projekcije rekao je kako je zadovoljan jer „Sami pišemo povijest, jer mi smo pobjednici. Ovaj film ima posebno značenje, jer govori o svim dečkima koji su izgubili živote: Stjepanu Katiću, Josipu Kneževiću, Antunu Petričiću, Marku Kneževiću, Zoranu Antunoviću, Anti Šariću, Žarku Manjkasu. Iz te skupine kasnije su umrli Ramo Hrbatović i Tihomir Iveta. Ponosan sam na te dečke i znam da nikada neće biti zaboravljeni.“, poručio je Ivica Jurčan, jedan od dvojice preživjelih sudionika štafete smrti..