Zašto je odgođena dokapitalizacija Petrokemije i što će biti dalje

„Još se uvijek čekaju određena rješenja i mišljenja odgovarajućih regulatornih tijela za tržišno natjecanje i iz regije, ali i iz Europske komisije.“, rekao je Đuro Popijač, predsjednik Uprave Petrokemije u prilogu objavljenom u Dnevniku Nove TV odgovarajući zašto je odgođena Glavna Skupština Petrokemije d.d. koja je trebala biti održana 15. listopada. Iz Petrokemije je priopćeno kako je Skupština odgođena zbog nedostatka kvoruma te je sazvana nova sjednica Glavne skupštine za 31. listopada.

Do tada nestrpljivo će se čekati mišljenje iz Bruxellesa. Najavljeni strateški partneri Ina i PPD, odnosno njihova zajednička tvrtka Tera mineralna gnojiva, umirujuće izjavljuju kako nisu odustali od preuzimanja većinskog vlasništva u Petrokemiji. Dodali su kako se nadaju da će se uskoro ostvariti svi potrebni preduvjeti za njihovo ulaganje u Petrokemiju. Očekuje se da će uložiti 150 milijuna kuna.

U prilog na Novoj TV objavljeno je kako „Petrokemija za ovu godinu očekuje gubitak od barem 291 milijun kuna. Dužni su 274 milijuna kuna više nego što vrijedi sva imovina tvrtke. Za uspješno poslovanje treba im barem 100 milijuna kuna na godinu za investicije.

Predsjednik Uprave Petrokemije Đuro Popijač izjavio je kako: “Petrokemija regularno radi, proizvodi, isplaćuju se plaće, isporučuje se svaki dan 4000 tona gnojiva našim kupcima. Dakle, iako je stanje izuzetno teško, još uvijek osiguravamo stabilnost sustava i vjerujem da će tako biti do samog kraja ovog procesa”, rekao je Đuro Popijač.

2012.  g. tadašnji ministar gospodarstva u Vladi RH dogovorio je prodaju Petrokemiju ruskom kupcu. Sindikati u Petrokemiji tome su se usprotivili te su poručili „Ako je dobra Rusima, dobra je i nama“. Zbog pritiska iz Kutine i najavljeni prosvjeda tadašnji premijer Zoran Milanović, prelomio je i odustao od dogovorene prodaje Petrokemije kupcu iz Rusije.

Radimir Čačić u Dnevniku Nove TV iznio je svoje viđenje zašto kasni mišljenje iz Bruxellesa o dokapitalizaciji Petrokemije, odnosno zašto spašavanje tvrtke zapinje zbog Europske komisije. “Da li se otpis dugova, a on je na razini 450 milijuna kuna koji je država napravila prema Petrokemiji, tretira kao subvencija, nezakonita ili ne? Ako se tretira kao subvencija tada je treba vraćati”, kaže Čačić. Naime, uz INA-u i PPD, država će u dokapitalizaciji Petrokemije sudjelovati sa 100 mil. kn ulaganjima državnih tvrtki HEP i JANAF. Uz preuzimanje 450 mil kn kreditnih obaveza Petrokemije i suvlasništvu u INA-i Europska komisija bi mogla procijeniti da je prevelika koncentracija državnog novca u Petrokemiji, jer država je iskoristila sve dopuštene subvencije Petrokemiji koje su određene europskim direktivama.

Ipak, investitori kažu da čekaju samo da Vlada riješi tu stvar s Europskom unijom i spremni su postati vlasnici. Iz Petrokemije očekuju da će kroz nekoliko dana stići odgovor europske birokracije i da će sve završiti do kraja mjeseca, zaključeno je u prilogu Nove TV.