Tjedan cjeloživotnog učenja u POU Kutina

U POU Kutina u tijeku je Tjedan cjeloživotnog učenja. Riječ je o nacionalnoj obrazovnoj kampanji, čiji je cilj podizanje svijesti o važnosti učenja i obrazovanja. Radi se o UNESCO-ovoj inicijativi koja je pokrenuta 1999. godine, a svake godine obilježava se u brojnim zemljama na svim kontinentima kako bi se senzibilizirala javnost za cjeloživotno učenje, promicala kultura učenja, potaknula osobna motivacija.

Kroz brojne aktivnosti u sklopu Tjedna građane se motivira da se uključe u neki oblik učenja, pri čemu je važno istaknuti da učenje ne treba shvatiti isključivo kao formalno školovanje ili nešto što se odnosi samo na mlađu životnu dob – učiti se može i kroz razne neformalne oblike, tečajeve, radionice, predavanja, kao i samostalno (npr. čitajući), a vrijedan oblik učenja je i učenje kroz iskustvo (radno, životno, itd.). Također, učenje nije ograničeno ni na jednu životnu dob, već je važno i korisno u svim životnim razdobljima – od predškolske dobi, pa do duboke starosti.

Događaj koji je otvorio ovogodišnji Tjedan cjeloživotnog učenja bilo je gostovanje putopisca Mateja Perkova u POU Kutina koji je tom prlikom predstavio knjigu «Želim dotaknuti nebo». Priča je to o planinskoj romantici, kako ju je nazvao ovaj mladi avanturist. Perkov je više puta gostovao u Kutini,a ovaj je puta predstavio doživljaje s vrhunaca, Alpi, Dinarida, Atlasa, Kavkaza, Tatri… Uz birane fotografije posjetitelji ovog edukativno putopisnog predavanja uživali su u njegovim pričama.

 

U Tjednu cjeloživotnog učenja prikazane su i razne slobodne aktivnosti koje se održavaju u POU Kutina poput Keramičarske radionice Udruge Terakota, tečaj izrade cvjetnih dekoracija koje je vodila Vlatka Vidiček Dam, do raznih tečajeva koji se mogu upisati, kao što su balet ili ples. Aktivnosti se nastavljaju.